Ekonomija

TRGOVANJE KRIPTOVALUTAMA NELEGALNO U CRNOJ GORI! MINISTRSTVO FINANSIJA FORMIRALO RADNU GRUPU!

Izvor MINA

Iz Ministarstva se nadaju da će Centralana Banka, Uprava policije i njihova Finansijsko obavještajna jedinica preduzeti akcije iz svoje nadležnosti!

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Crnoj Gori trenutno ne postoji zakonska regulativa koja definiše oblast trgovine kriptovalutama ili poslovanja digitalnom imovinom uopšte, što znači da je taj vid transakcija koji se potencijalno trenutno obavlja u Crnoj Gori, nelegalan, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Iz tog Vladinog resora su podsjetili da su, usljed saznanja da se takve transakcije obavljaju sa nelegalnog kriptomata, odnosno bankomata za kriptovalute, koji postoji u Tivtu, 13. juna uputili nalog Upravi prihoda i carina da, sa aspekta svojih nadležnosti, izvrši inspekcijsku kontrolu objekta Salon Prive.

Iz Ministarstva se nadaju da će Centralana Banka, Uprava policije i njihova Finansijsko obavještajna jedinica preduzeti akcije iz svoje nadležnosti zbog sumnji da se tranasakcijama kripto valuta može vršiti pranje novca i činjenice da su lica koja se bave ovim u Crnoj Gori pod međunarodnim istragam.

Oni su kazali da ta oblast nije zakonski uređena, ali da se razmatra mogućnost usvajanja takvih pravnih akata.

Formirana je radna grupa koja će se baviti legisletivom vezanom za kriptovalute.

“Očekivanje Radne grupe je da prva verzija Nacrta zakona bude završena do kraja ove godine, kojeg će prije slanja na javnu raspravu, proslijediti Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) na davanje komentara i sugestija”, naveli su iz Ministarstva.

Radna grupa je, kako se kazali, zaključila da se najsvrsishodniji model zaokruživanja uređenja digitalne imovine obezbjeđuje kreiranjem tri zakonska rješenja.

“Regulatorni okvir za kriptoimovinu biće inkorporiran u Nacrtu zakona o digitalnoj imovini i baziraće se na transpoziciji EU regulative u ovoj oblasti - The Markets in Cryptoassets (MICA), koja predstavlja najsveobuhvatniji regulatorni okvir za kriptoimovinu u svijetu”, rekli su iz Ministarstva