Ekonomija

VIŠE OD MILION EURA SKINUTO SA RAČUNA OPŠTINE TIVAT!

Autor Anja Rašović Izvor Vijesti

ViK Tivat je pred Privrednim sudom u Podgorici pokrenuo proces izdavanja privremene mjere kojom bi se obustavilo ovo izvršenje

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Sudski izvršitelj Ivan Petrović skinuo je juče i sa računa Opštine Tivat na svoj račun transferisao iznos od oko 1,1 milion eura, pišu Vijesti.

Petrović je to učinio sprovodeći u djelo odluku međunarodne arbitraže u sporu tivatskog preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK), odnosno Opštine Tivat kao njegovog isključivog vlasnika u sporu koji je ta opštinska firma vodila sa njemačkom kompanijom "Ludwig Pfeiffer" a koja je bila izvođač radova na izgradnji druge faze gradskog kanalizacionog sistema i prateće vodovodne infrastrukture Tivta.

Zbog neprihvatanja određenih situacija izvedenih radova od strane ViK-a Tivat kao formalnog investitora i njemačke firme "Dahlem" kao nadzora, nije u očekivano vrijeme "Ludwig Pfeifferu" isplaćena ta situacija.

Iako je Opština Tivat u međuvremenu 2020. isplatila i to potraživanje sa kamatama, "Ludwig Pfeiffer" je ipak pokrenuo međunarodnu arbitražu u Parizu i dobio spor.

Stoga je juče javni izvršitelj koji u Crnoj Gori zastupa tu njemačku firmu koja je u međuvremenu otišla u stečaj, skinuo iznos od oko 1,1 milion eura sa računa Opštine Tivat i transferisao ga na svoj, sa konačnom namjerom da ga uplati Njemcima, prenosi portal Vijesti.

ViK Tivat danas je pred Privrednim sudom u Podgorici pokrenuo proces izdavanja privremene mjere kojom bi se obustavilo ovo izvršenje, ali je mala vjerovatnoća da će to vratiti ovaj novac Opštini Tivat.

Posao sa "Ludwig Pfeifferom" je sklopljen svojevremeno preko kontroverzne državne agencije "Vodacom", u vrijeme kada je Tivtom vladala koalicija DPS-SDP.

Projekt menadžer te investicije, bio je tadašnji potpredsjednik Opštine Krsto Bošković (SDP).