Ekonomija

NA PRODAJU 5,7 ODSTO AKCIJA KOMPANIJE "PLANTAŽA"

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Grupa malih akcionara oglasila je na Montengroberzi prodaju 5,7 odsto ili 10.200.000 akcija koje imaju u kompaniji Plantaža po cijeni od 40 centi, odnosno ukupno oko četiri miliona eura.

Izvor: YouTube Print Screen

Mali akcionari na berzi nude 10,2 miliona ekcija po cijeni od 40 centi.

“Ovaj paket akcija je dodatno interesantan ako se zna da akcionar koji posjeduje preko pet odsto akcija u skladu sa Zakonom o privrednim društvima može da kandiduje člana Odbora direktora, daje predloge Odluka za dividendu, revizora i ostalo”, kazao je izbor “Vijesti” iz kompanije u kojoj je najveći pojedinačni vlasnik država sa 56 odsto, slijedi CKB banka sa 9 odsto i ostali manjinski akcionari..., kako saznaju Vijesti.

Za 27. jun je zakazana redovna Skupština akcionara na kojoj je između ostalih i tačka dnevnog reda o izmjenama i dopunama Statuta.

“U ovom trenutku, država samostalno ne može donositi takve odluke, već je potrebna 2/3 prisustvo akcionara na Skupštini, u skladu sa zakonom, kako navode Vijesti.

Predsjednik odbora direktora Plantaža Nebojša Vukasanović je prošle sedmice najavio da je kompanija sa Vladom dogovorila da ustupi dio imovine i na taj način isplati poreski dug prema državi kojoj duguje oko 23 miliona eura.

“Plantaže” su prošle godine imale gubitak od 10,8 miliona, a zbog plaćanja poreza iz ranijeg perioda od dva miliona eura, ukupni gubitak na kraju godine iznosio je 12,9 miliona eura. U 2021. godini ukupni gubitak je iznosio 20,4 miliona eura.

Kako je navedeno u izvještaju, najveći uticaj na ovaj prošlogodišnje rezultat imalo je nevrijeme - grad koji je napravio štetu od osam miliona eura koja je uticala da se u bilansu uspjeha smanji vrijednost zaliha za 5,5 miliona eura. Od države su dobili naknadu štete za nevrijeme od milion i po eura. Ma. M., sazaju Vijesti.