Ekonomija

MANS: ABAZOVIĆ POKUŠAO DA OBMANE JAVNOST, POVEĆAN BROJ ISPLATA PO UGOVORIMA O DJELU

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Iz te nevladine organizacije su naveli da pomenuti podatak potvrđuje sumnje da se radi o novom zapošljavanju, dodajući da to demantuje tvrdnje premijera Dritana Abazovića da je do skoka u sumi isplata došlo samo zato što su povećani pojedinačni iznosi.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Državne institucije su tokom marta i aprila ove godine realizovale čak 5.600 pojedinačnih isplata po osnovu ugovora o djelu, što je za blizu 1.400 više isplata u odnosu na isti period prošle godine kada nismo imali izbore, kazali su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), prenosi Vijesti. 

Iz te nevladine organizacije su naveli da pomenuti podatak potvrđuje sumnje da se radi o novom zapošljavanju, dodajući da to demantuje tvrdnje premijera Dritana Abazovića da je do skoka u sumi isplata došlo samo zato što su povećani pojedinačni iznosi.

"MANS je prije dva dana prezentovao analizu potrošnje državnog budžeta u predizbornom periodu koja je pokazala da su državne institucije tokom marta i aprila ove godine po osnovu ugovora o djelu isplatile čak 3,2 miliona eura, što je za preko 60% više nego istom periodu prošle godine kada nismo imali izbore", podsjetili su.

Abazović je, kako kažu, reagujući na podatke rekao da nema značajnijeg povećanja u odnosu na prošlu godinu, te da se razlika odnosi na činjenicu da su rasli iznosi pojedinačnih isplata.

"Podaci koje je analizirao MANS pokazuju da je prosječna isplata po ugovoriu o djelu u aprilu ove godine iznosila 522 eura, dok je u istom mjesecu prošle godine bila 520 eura", dodaju iz MANS-a, pišu Vijesti.

Prema njihovim riječima, nešto drugačija situacija je sa ugovorima koji su zaključeni u martu ove godine i za koje je, kako tvrde, prosječna isplata iznosila 609 eura, dok su ona u martu prošle godine bila 481 euro.

"Ipak, stvarni razlog povećanja od 60 odsto u ukupnom iznosu isplata u odnosu na prošlu, neizbornu, godinu, pokazuje broj transakcija, odnosno isplata po osnovu ugovora u djelu. Zvanični podaci pokazuju da su državne institucije u martu ove godine realizovale 2808 transakcija, što je za čak 853 više nego u martu 2022. godine. Slična situacija je i sa aprilom kada su iz državnog trezora realizovano 2790 transakcija, što je za 534 isplate više nego u aprilu prošle godine. U ukupnom iznosu, radi se o 1387 više isplata po osnovu ugovoru o djelu u odnosu na period mart-april 2022. godine kada nismo imali izbore" stoji u saopštenju MANS-a.