Ekonomija

ABAZOVIĆ: CRNA GORA JE DALEKO OD BANKROTA I GRČKOG SCENARIJA

Autor Mirela Ljumić Izvor CdM

Premijer Dritan Abazović istakao je je da je Crna Gora daleko od bankrota i grčkog scenarija. Očekuje rekordnu turističku sezonu, a kao problem i dalje vidi radnu snagu.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

“Crna Gora ima 270 miliona eura u trezoru, nikad bolju naplatu, nikad bolju realizaciju budžeta, ne kasni sa nijednom obavezom koja se isplaćuje iz budžeta, idemo ka rekordnoj tturističkoj sezoni… Mislim da je građanima jasno šta je povod ovoga. Jedini cilj ove kampanje je da ukoliko dođe do promjene vlasti da onda odemo u junu, julu i uzmemo neki ogroman kredit od jedne ili više milijardi, a za to nam treba podloga”, kazao je Abazović, gostujući u jutarnjem programu TVCG, a odgovarajući na pitanje kako komentariše izjavu lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića da našoj zemlji prijeti bankrot.

Pokušaće, kaže, da još više povećaju BDP Crne Gore.

“Iza nas je godina koja je podrazumijevala veliku globalnu krizu, a za Crnu Goru je u ekonomskom smislu bila nikad bolja. To je najbolji pokazatelj svega. Rijetke su države gdje nije povećana cijena energije, da se povećavaju plate, povećavaju strane direktne investicije, poveća BDP…Daleko smo od grčkog scenarija, prije bih rekao da smo bliže scenariju koji je imanentan”, istakao je Abazović, prenosi CdM.

U januaru i februaru u Crnoj Gori je zabilježeno 45 odsto više noćenja nego prethodne godine.

“Samo ako se nešto globalno veliko ne desi da se ovo uspori, ovo će biti rekordna turistička sezona. Buking u Crnoj Gori je nikad bolji. Radna snaga ostaje veliki problem. Sistem kako da dođemo do toga rješava se kroz dvije stvari-da imamo stalnog sezonca i uvećanjem turističkih kapaciteta, stvaranjem kampanje 365”, kazao je Abazović.

Prema njegovim riječima, ulaskom u Otvoreni Balkan, problem radne snage bio bi poboljšan.