Ekonomija

FINANSIJSKI IZVJEŠTAJ ZA PROŠLU GODINU NIJE DOSTAVILO PET DRŽAVNIH FIRMI!

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Zakonski rok za predaju izvještaja bio je 31. mart.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Iz UPC je rečeno da se razlozi zbog kojih su firme tražile odlaganje predaje poslovnih rezultata odnose na statusne i imovinske promjene koje su nastale u kompanijama u 2022. godini, kako saznaju Vijesti.

Državne kompanije "Aerodromi", "Pošta", "13. jul - Plantaže" i "Željeznički prevoz" zatražile su od Uprave prihoda i carina (UPC) prolongiranje zakonskog roka za predaju finansijskih izvještaja za prošlu godinu, što im je UPC i omogućila.

Zakonski rok za predaju izvještaja bio je 31. mart, a iz UPC je "Vijestima" rečeno da se razlozi zbog kojih su firme tražile odlaganje predaje poslovnih rezultata odnose na statusne i imovinske promjene koje su nastale u kompanijama u 2022. godini.

Oni su kazali i da kompanija Institut "Simo Milošević", koja se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, nije predala finansijske izvještaje u zakonskom roku, a pritom nije ni tražila zahtjev za odlaganje roka. Prema podacima UPC, sve ostale kompanije u kojima država ima vlasništvo su u zakonskom roku predale svoje bilanse.

Iz UPC je saopšteno i da su u njihovom sistemu evidentirana 33.572 finansijska iskaza za kompanije i nevladine organizacije koje se odnose na prošlu godinu, dok je prijavu poreza na dobit predalo 31.560 preduzeća. Prošle godine tu zakonsku obavezu ispunila su 30.672 poreska obveznika.