Ekonomija

PAKET ENERGETSKE PODRŠKE EU VRIJEDAN 30 MILIONA EURA!

Autor Mirela Ljumić

U Vili Gorica potpisan je Memorandum za podršku za prevazilaženje posljedica energetske krize.

Izvor: Twitter/ DritanAbazovic

Memorandum podrazumijeva pomoć najugroženijem stanovništvu. Paket energetske podrške Evropske unije  za Crnu Goru vrijedan je 30 miliona eura.

Kako je Abazović saopštio, taj memorandum podrazumijeva 150 eura za 40.550 korisnika najniže penzije, 150 eura pomoći za 219 korisnika privremene nadoknade fonda PIO, te 150 eura za 454 korisnika novčane nadoknade materijalnog obezbjeđenja boraca.

Takođe, 6.350 porodica koje su korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice dobiće po 350 eura.Predviđeno je i 13 miliona eura za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima i sektoru privrede, kao i podrška malim i srednjim preduzećima.

"Crna Gora na pravom putu", poručio je Abazović.

Ceremoniji u Vili Gorica prisustvovali su i ministri kapitalnih investicija i finansija, Ervin Ibrahimović i Aleksandar Damjanović.

Iz Vlade su podsjetili da paket energetske podrške EU, u formi direktne uplate 30 miliona eura od Unije u državni budžet Crne Gore, ima za cilj da pomogne zemlji u prelasku na zelenu energiju, ali i da podrži ugrožene kategorije stanovništva da se izbore sa uvećanim troškovima života izazvanim ratom protiv Ukrajine.

Uplata druge tranše, u iznosu od tri miliona eura očekuje se početkom naredne godine.