Ekonomija

NOVAC ZA IZGRADNJU ZATVORA U MOJKOVCU JOŠ UVIJEK NIJE POVUČEN!

Autor Miloš Miranović Izvor Vijesti

Država planirala da uzme 15 miliona eura od Banke za razvoj SE, ali do danas nisu počeli ni pregovori sa kreditorom.

zatvor
Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Izgradnja zatvora u Mojkovcu sastavni je dio svakog državnog budžeta od 2019. godine, gdje se navodi da će država uzeti 15 miliona eura od Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) za ovaj kapitalni projekat, međutim do danas ovaj novac nije povučen i nijesu počeli pregovori sa kreditorom, dok je u toku revizija glavnog projekata koju je Uprava za kapitalne projekte lani u oktobru dala nakon sprovedenog tendera danilovgradskoj firmi “Ing invest”.

Strategijom za izvršenje krivičnih sankcija za period od 2017. do 2021. i akcionim planom za njeno sprovođenje predviđena je rekonstrukcija, sanacija i izgradnja ustanova Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) koja podrazumijeva i gradnju zatvora na sjeveru Crne Gore.

”Vijesti” su pitale Ministarstvo pravde u kojoj su fazi pregovori sa CEB-om o ovom kreditnom aranžmanu, kada će aranžman biti potpisan, kada je realno da se ovaj novac povuče i pod kojim uslovima, iz koga je odgovoreno da je podnošenje zahtjeva za kredit od strane CEB-a pomjereno za 2023. godinu i da će Ministarstvo finansija u saradnji sa kreditorom pregovarati o periodu otplate, kamatnoj stopi, grejs periodu.

Na isto pitanje iz Ministarstva finansija je odgovoreno da imajući u vidu da je Ministarstvo pravde nosilac projekta u skladu sa politikama koje su u nadležnosti tog resora, od njega je potrebno pribaviti informacije o zrelosti projekta i planiranoj dinamici realizacije, kao i o konačnom iznosu potrebnog novca.

”Nakon finalizacije plana projektnih aktivnosti i definisanja konačnih izvora finansiranja projekta, Ministarstvo finansija će, u saradnji sa Ministarstvom pravde, podnijeti zahtjev CEB-u za odobrenje kredita”, rečeno je “Vijestima” u ovom resoru.

Za ovaj projekat je do sada urađena tehnička dokumentacija koja je bila finansirana iz granta Investicionog okvira Zapadnog Balkana (WBIF) u iznosu od 1,2 miliona eura.

”Ovu tehničku pomoć realizovao je konzorcijum WBIF Infrastructure Project Facility 7 (IPF7), period realizacije je početnim planom bio planiran za novembar 2019. – mart 2021. godine, ali zbog situacije koja je izazvana koronavirusom, ovaj rok je pomjeren za septembar 2021. godine. Rješenjem Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma od 1. 10. 2021. godine data je saglasnost na idejno arhitektonsko rješenje. Glavni projekat je završen. Prezentacija glavnog projekta je održana je 10. 11. 2021. godine. U toku je revizija glavnog projekta na osnovu Ugovora o javnoj nabavci koji je potpisan između Uprave za kapitalne projekte i “Ing invest” 17. oktobra prošle godine”, kazali su u Ministarstvu pravde.

Iz ovog resora su kazali da će uz novac od CEB-a (15 miliona) i WBIF-a (1,2 miliona) za realizaciju projekata koristiti novac koji će država na godišnjem nivou izdvajati iz državnog budžeta u zavisnosti od potreba na projektu.

”Zbog globalne krize porasle su i cijene građevinskog materijala, tako da planirani novac neće biti dovoljan. U cilju obezbjeđivanja nedostajućeg novca, Vlada će aplicirati za dobijanje novčanih sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije”, kazali su u Ministarstvu pravde.

Predračunska vrijednost, kako je navedeno u Vladinoj informaciji o ovom projektu iz avgusta prošle godine, je 23,33 miliona eura.

Iz Ministarstva pravde nijesu mogli za “Vijesti” da preciziraju kada će početi radovi.

”Rok za izradu tehničke dokumentacije produžen zbog situacije koja je nastala usljed pandemije koronavirusa i trajao je 22 mjeseca (novembar 2019 – septembar 2021. godine), a podnošenje zahtjeva za kredit pomjereno je za ovu godinu od strane CEB-a pa u ovoj fazi nije moguće dati precizan datum početka gradnje ovako specifičnog i zahtjevnog objekta”, saopštili su iz Ministarstva pravde.

Zatvor u Mojkovcu će se graditi na lokaciji Stevanovac koja je površine 48,574 metra kvadratna (oko 4,8 hektara), dok je okvirna površina zatvora 20.000 metara kvadratnih.

”Na osnovu urađene analize sudskih odluka koje su izrečene od strane crnogorskih sudova, osuđenim osobama koje imaju prebivalište, odnosno boravište, u sjevernoj regiji Crne Gore u prethodnih pet godina, a kod činjenice da je u znatnom porastu broj izrečenih alternativnih sankcija, određen je broj smještajnih kapaciteta u novom zatvoru u Mojkovcu, tako da će on biti za 200 lica lišenih slobode i za 110 zaposlenih. Takođe, idejno je predviđena i mogućnost povećanja kapaciteta do 50 mjesta koja je bila razmatrana i prilikom izrade tehničke dokumentacije”, objasnili su iz Ministarstva pravde.

Imajući u vidu propisane minimalne standarde (0,6 zaposlenih po zatvoreniku), kao i planirani smještajni kapacitet u novom zatvoru u Mojkovcu, potrebno je 110 zaposlenih. Iz Ministarstva pravde su kazali da će Vlada blagovremeno planirati nova zapošljavanja kako bi osigurala usklađenost s aktivnostima obuke zaposlenih u novom zatvorskom objektu.

Počeli pripremni radovi na gradnji specijalne bolnice u UIKS-u
Uz podršku EU kroz IPA 2018 trebalo je da počne projekat kojim je predviđena izgradnja četiri objekta u UIKS-u - specijalna bolnica, prijavnica, otvoreni zatvor i multifunkcionalni objekat.

Iz Ministarstva pravde su kazali da je potpisan Ugovor o javnoj nabavci između Uprave za kapitalne projekte i IGP “Fidija” za izgradnju ovih objekata u decembru prošle godine, kada je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma dalo saglasnost za građenje objekata na lokalitetu u Spužu kompleks UIKS-a. “Počeli su pripremni radovi na izgradnji ova četiri objekta u januaru 2023. godine. Očekivano trajanje radova je 24 mjeseca”, kazali su u Ministarstvu pravde, dodajući da je to značajan infrastrukturni projekat.

Specijalna zdravstvena ustanova je planirana kao objekat zatvorenog tipa za izvršenje mjera bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, mjere bezbjednosti obaveznog liječenja narkomana i alkoholičara, kao i liječenje osoba koje se nalaze u UIKS-u, a koje imaju akutno psihičko oboljenje ili zdravstvene probleme koji iziskuju potrebu za stacionarnim bolničkim liječenjem, a koja prevazilazi mogućnost liječenja u ambulantama drugih organizacionih jedinica UIKS-a.

U decembru 2019. godine stupio na snagu Finansijski sporazum za IPA 2018 između Evropske komisije i Crne Gore, kojim je za projekat “EU za poboljšanje pristupa pravdi i temeljna prava” opredijeljeno 13, 51 milion u okviru kojeg će se u iznosu od 4, 37 miliona finansirati gradnja ova četiri objekta.

”Vlada je u decembru 2021. usvojila Informaciju o kapitalnim infrastrukturnim projektima u sektoru pravde, koji se ostvaruju uz instrument pretpristupne podrške, tako da će nedostajuća sredstva u iznosu od 8,62 miliona biti planirana prilikom pripreme predloga zakona o budžetu Crne Gore za 2022, 2023. i 2024, a shodno dinamici realizacije projekta. Vlada je u oktobru 2022. godine usvojila Informaciju o potrebi obezbjeđivanja dodatnih finansijskih sredstava za realizaciju IPA 2018 programa za oblast “Vladavina prava i temeljna prava”. Na ovaj način je zaokružena finansijska konstrukcija za realizaciju IPA 2018 programa za ovu oblast”, kazali su u Ministarstvu pravde.

Tagovi