Ekonomija

"BUDVANSKU RIVIJERU" PRODAJU JER ĆE PRIVATNICI RADITI BOLJE?

Autor Mia Radulović Izvor Vijesti

Abazović juče kazao da kompanija ima šest hotela, a da posluje na nivou jednog boljeg hotela na primorju

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Osnovni motiv da se Hotelska grupa “Budvanska rivijera” nađe u ovogodišnjem Planu privatizacije je procjena Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte da ta kompanija raspolaže vrijednom imovinom koja nije valorizovana na pravi način u smislu stvaranja nove vrijednosti, ostvarivanja dobiti, podizanja kvaliteta proizvoda i usluga i otvaranja novih radnih mjesta.

Ovo je “Vijestima” zvanično rečeno u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, upitani da obrazlože najavljeni plan prodaje državnih akcija “Budvanske rivijere”. Iz resora kojim rukovodi Goran Đurović su istakli i da će se nakon podrobne analize Vlada odrediti po ovom pitanju.

Vladin Savjet, kojim predsjedava premijer Dritan Abazović, je krajem prošle godine utvrdio Predlog odluke o Planu privatizacije za 2023. godinu, kojim je predviđeno da se započne priprema i sprovođenje javnih tendera za privatizaciju kompanija, između ostalih i “Budvanske rivijere” kroz prodaju akcija.

”Plan privatizacije će biti dostavljen Vladi na razmatranje i usvajanje, tako da u ovom momentu nisu donesene nikakve konkretne odluke u odnosu na to preduzeće”, saopštili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

U vlasništvu “Budvanske rivijere” se nalazi šest hotela na atraktivnim lokacijama - “Mogren”, “Slovenska plaža”, “Aleksandar”, “Palas”, “Palas lux” i “Castellastva”, sa ukupno oko 3.800 kreveta.

Kompanija je prošle godine izgubila nekada najznačajnije goste iz Rusije i Ukrajine, a od januara do kraja septembra ostvareni su prihodi od skoro 15 miliona eura sa profitom od 1,27 miliona. U uporednom periodu 2019. godine prihodi su iznosili preko 20 miliona, a profit skoro pet miliona eura.

Gubitak za dvije kovid godine 11,3 miliona

”Budvanska rivijera” je prethodne dvije kovid godine završila sa ukupnim gubitkom od 11,3 miliona eura - 2021. sa minusom od 2,2 miliona i u 2020. sa 9,1 milionom. Za cijelu 2019. godinu profit je bio 1,1 milion, a za 2018. je iznosio 2,6 miliona.

Iz Vlade je saopšteno da osnovni cilj privatizacije predstavlja povećanje konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanje stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda.

Država, uključujući Vladu, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja i Zavod za zapošljavanje, u “Budvanskoj rivijeri” ima oko 58 odsto akcija, 33 odsto akcija posjeduju kompanije MK grupe, a ostalo su mali akcionari.

MK grupa je sredinom prošle godine, nakon što je stekla trećinu akcija, shodno zakonu dostavila ponudu o preuzimanju preostalih akcija Budvanske rivijere i Sveti Stefan hotela po ukupnoj cijeni od 61,5 miliona eura. Vlasnik MK grupe je poznati srpski biznismen i jedan od najbogatijih ljudi na Balkanu Miodrag Kostić.

Ministar Đurović je komentarušući ovu ponudu kazao da je prodaja akcija zahtjevno pitanje koje će Vlada ozbiljno analizirati i donijeti odluku “u konsultaciji sa svim relevantnim faktorima koji su potrebni za analizu”.