Ekonomija

NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ: OD SLEDEĆE GODINE ELEKTRONSKO IZDAVANJE DOZVOLA, URBANISTIČKO TEHNIČKIH USLOVA I PRIJAVA GRAĐENJA

Autor Mirela Ljumić Izvor CdM

,,Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izradilo je informacioni sistem za elektronsko izdavanje dozvola i prijavu građenja", saopštila je ministarka Ana Novaković Đurović.

Izvor: URA

,, U pitanju je izuzetno kompleksan informacioni sistem, koji se uvodi prvi put i koji će umnogome unaprijediti proces izdavanja dozvola i prijava građenja", saopštila je  Ana Novaković Đurović.

Kako je navela, čekanje u redovima sa dokumentacijom i projektima, administrativna kašnjenja i barijere zamijeniće elektronska komunikacija, koja će olakšati pravnim i fizičkim licima, kao i investitorima, postupke u oblasti izgradnje objekata, ubrzati procedure i efikasnost institucija.

“Informacioni sistem dio je novog pristupa u oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata i jasne odluke ministarstva da u ovu oblast uvede efikasnost, transparentnost, red i besprekorno poštovanje procedura. Kao što smo i najavili, ministarstvo aktivno radi i na izradi novog zakona u ovoj oblasti”, rekla je Novaković Đurović, kako prenosi CdM.

Ministarstvo je u međuvremenu, dodaje, edukovalo kadar u značajnom broju opština, za korišćenje sistema.

“Primjena IT sistema se očekuje u sljedećoj godini, nakon saniranja posljedica hakerskog napada i neophodnog povezivanja sa drugim institucijama2, zaključila je Novaković Đurović, saopštava CdM.