Ekonomija

ALEKSANDAR MIJUŠKOVIĆ NA ČELU ODBORA DIREKTORA CGES-A

Autor Mia Radulović Izvor MINA

Akcionari Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) danas su na vanrednoj Skupštini razriješili, a potom i imenovali članove Odbora direktora, dok je na konstitutivnoj sjednici tog tijela za predsjednika izabran Aleksandar Mijušković.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Većina članova Odbora direktora je na konstitutivnoj sjednici, koja je održana nakon Skupštine akcionara, izabrala Mijuškovića za predsjednika tog najvišeg tijela.

„Imenovan je i potpredsjednik iz redova italijanske Terne, Đakomo Donini, dok su reizabrani članovi Zdravko Blečić, Almedina Husović i Mijat Mirković. Preduzeće Elektromreža Srbije će u Odboru zastupati, kao i do sada, Jelena Matejić, a italijansku energetsku kompaniju Terna – Rete Elettrica Nazionale, dosadašnji članovi Đakomo Donini i Guido Guida“, saopšteno je iz CGES-a.

Mijušković je, prilikom preuzimanja funkcije, izrazio zadovoljstvo što mu je ponovo ukazano povjerenje i što će CGES nastaviti sa dosadašnjim rezultatima na svim poljima poslovanja.

„Bićemo još jači, uspješniji i istrajniji u namjeri da CGES bude savremena međunarodna kompanija, koja bilježi napredak u svim segmentima rada. Na dobrom smo putu da to i ostvarimo“, kazao je Mijušković.

On je naveo da su u kompaniji posložili prioritete, pa je tako broj jedan potreba za obezbjeđenjem pouzdanog prenosa električne energije do svih korisnika.

„Sve stroži zahtjevi u pogledu kvaliteta napajanja, obezbjeđenje preduslova za povezivanje tržišta električne energije u regionu, neophodnost koordinacije procedura sa ostalim prenosnim sistemima u interkonekciji, implementacija najsavremenijih tehnoloških rešenja i brojne investicije i dalje su izazovi za našu kompaniju, ali je u isto vrijeme osnažuju iz dana u dan“, rekao je Mijušković.

Mijušković je, kako je saopšteno iz CGES-a, diplomirani inženjer elektrotehnike, sa 27-ogodišnjim radnim iskustvom u oblasti energetike.

U junu prošle godine stupio je na funkciju predsjednika Odbora direktora CGES-a, a od ovogodišnjeg jula član je Odbora direktora i pomoćnik izvršnog direktora za razvoj.

Mijušković je jedan od inicijatora projekta povezivanja Crne Gore i Italije podmorskim elektroenergetskim kablom i član pregovoračkog tima sa italijanskim operatorom prenosnog sistema Terna.