Ekonomija

VLADA SE ZADUŽUJE 200 MILIONA EURA ZA DIONICU AUTO-PUTA BAR-BOLJARE

Autor Mia Radulović Izvor CdM

Nastavak gradnje auto-puta Bar-Boljare državu Crnu Goru koštaće dodatnih 200 miliona eura koje će biti obezbijeđeno putem zaduženja, kako prenosi CdM.

Izvor: MONDO

To je navedeno u predlogu odluke o zaduženju koji je premijer Dritan Abazović kasno sinoć dostavio Skupštini Crne Gore. Kreditor za navedena sredstva utvrdiće se tokom godine, a novac će biti upotrijebljen za gradnju dionice auto-puta Mateševo-Andrijevica i za obilaznicu oko Podgorice. Garancije koje će država izdati u narednoj godini planirane su na iznos od 160 miliona eura.

“Država se u 2023. godini može zadužiti na iznos od 600 miliona eura za potrebe obezbjedenja nedostajućih sredstava u toj godini, putem zaključenja kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, sa domaćim i/ili inostranim bankama, kroz emisiju državnih zapisa i/ili obveznica na domaćem i/ili međunarodnom tržištu kao i/ili zakijučenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana”, navedeno je u predlogu odluke o zaduživanju Crne Gore za 2023. godinu, a prenose iz CdM-a.

U 2023. godini ukupna zaduženja države Crne Gore kod Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB),Evropske investicione banke (EIB). Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Svjetske banke su 136 miliona i 200.000 eura.

Planirana su, između ostalih, i zaduženja za Ministarstvo odbrane u iznosu od 80 miliona eura i to za potrebe Vojske crne Gore u vidu nabavke opreme i sredstava, protiv oklopnih sredstava i samohodnih minobacača.

Za potrebe Ministarstva zdravlja zaduženja će u narednoj godini iznositi 55.227.000 eura i to za finansiranje Projekta izgradnje, rekonstrukcije i opremanja zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, kako piše CdM.

Od ukupnog zaduženja, 160 miliona eura odnosi se na izdavanje garancija od čega najviše, odnosno po 30 miliona za kreditni aranžman između Željezničke infrastrukture Crne Gore i Evropske investicione banke (EIB), za potrebe finansiranja nabavke nove signalizacije na pruzi Bijelo Polje-Bar, zatim za kreditni aranžman između Crnogorskog elektroprenosnog Podgorica (CGES) i kreditora koji ce biti utvrden tokom godine za projekat izgradnje trafostanice 400/110 KV Brezna, te i za kreditni aranžman između EPCG i Njemačke razvojne banke za ugradnju A8 u HE “Perućica”.