Ekonomija

AKO IMATE OVE KOVANICE EURA, ZARADIĆETE BOGATSTVO: Vrijednost jedne preko 4.000€! Dobro otvorite oči, ima jednu grešku

Autor Kristina Milović Izvor mondo.rs

Ukoliko posjedujete rijetku kovanicu od dva eura, imate pravo malo bogatstvo.

Izvor: Youtube/Banco de Portugal/Ebay/euros_borges

Tri vrste kovanica od dva eura posebno su popularne među kolekcionarima, a u pitanju su novčići koji dolaze iz mini država: Andore, Monaka, San Marina i Vatikana. Proizvedeni su u manjoj količini, zbog čega je njegova vrijednost veća.

Austrijski portal,  heute.at, prenosi da se kovanica od 2 eura navodno trguje na Ebay-u za skoro 150.000 eura. Jedan muškarac navodno  želi da se "otarasi novčića od 2 eura za 149.500 eura". U pitanju je kovanica sa amblemom belgijskog kralja Alberta II koja ima grešku u utiskivanju.

Izvor: Ebay/euros_borges

Inače, najskuplji specijalan novčić je onaj iz 2007. godine povodom godišnjice smrti Grejs Keli. Ukupno postoji samo 20.001 primjeraka, a vrijednost kovanice je oko 3.000 eura. Međutim, na Ebay, ta cijena je i viša, dok se na interentu pojavljuju i informacije da vrijednost kovanice sa likom Grejs Keli ide i do 4.495 eura.

Izvor: Ebay/euros_borges

Najčešće greške na kovanicama su: netačan format, netačan natpis, netačna ivica ili takozvana "pržena jaja", gdje je unutrašnja strana viša od spoljne ivice. Na aukcijama se kovanice sa greškom prodaju za nekoliko hiljada eura.

Izvor: Ebay/euros_borges