Ekonomija

MAKSIMOVIĆ: OČEKUJE NAS DUGA I TEŠKA EKONOMSKA JESEN

Autor Kristina Mitrović Izvor MINA

Crna Gora ne bi trebalo da bježi od aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, za koji treba čekati stabilniju političku situaciju, saopštio je direktor sektora finansijskih tržišta u Hipotekarnoj banci, Gojko Maksimović, upozoravajući da državi predstoji težak period

Izvor: Privatan arhiva

„Moje je mišljenje da ne treba bježati od aranžmana sa MMF-om, ali navedeno treba čekati stabilniju političku situaciju. Siguran sam da bi prisustvo jakog institucionalnog kreditora uticalo na smanjivanje donošenja olakih populističkih mjera i odluka, čiju korist mogu imati samo političke elite, jer na kraju će građani platiti cijenu njihovih pogrešnih odluka“, rekao je Maksmović u autorskom tekstu na svom Linkedin profilu.

On smatra i da bi približavanje Evropskoj uniji (EU), lakša dostupnost i bolje korišćenje EU fondova, doprinijelo ne samo bržoj integraciji i boljoj izgradnji vladavine prava, već i ekonomskom boljitku svih nas.

„Dovoljno je uzeti za podatak da su naše komšije iz Hrvatske dobile 85 odsto sredstava za izgradnju Pelješkom mosta od EU. Sve navedeno je moguće uz odgovornu politiku i uz jake institucije sistema, jer lakše je jesenje bitke i pripremu za zimu voditi kao dio EU sistema“, naveo je Maksimović.

Maksimović je poručio da se, sagledavajući trenutnu političku situaciju, kako u zemlji tako i u inostranstvu, a uzimajući u obzir trenutnu makroekonomsku situaciju, lako može donijeti zaključak da Crnoj Gori predstoji teška jesen.

„Na osnovu ranijih informacija od Ministarstva finansija, projektovana su nedostajuća sredstva u iznosu od oko 170 miliona eura, ili 350 miliona po novoj informaciji. Preduslov za navedeno je usvajanje novog rebalansa budžeta, kojim bi se stvorile mogućnosti da umjesto do sada projektovanog minusa od 70 miliona eura, isti povećamo na 170 miliona eura“, objasnio je Maksimović.

On se osvrnuo i na podatke Ministarstva finansija, koji pokazuju da je tokom jula ostvaren budžetski deficit u iznosu od oko 12,8 miliona eura.

On je naveo i da su loše projektovani prihodi implementacije projekta Evropa sad doveli do nižih prihoda od navedenog programa u odnosnu na projektovane, u iznosu od oko 37 miliona eura.

„Konkretno, prihodi od poreza na dohodak su za oko 20 miliona eura niži u odnosu na plan, a prihodi od doprinosa oko 17 miliona eura niži u odnosu na planirane. Ovim se još jednom potvrđuje neka moja konstatacija iz ranijeg perioda da je potrošnja, bazirana na pogrešnim projekcijama prihoda, jako opasna“, istakao je Maksimović.

On smatra i da je državni intervencionizam i planirano guranje Elektroprivrede (EPCG) u kupovinu Željezare toliko loš potez „da se u njemu ne može vidjeti nažalost ništa pozitivno osim dobijanja glasova za radnike“.

„Kroz medije je plasirana informacija da EPCG želi da valorizuje imovinu preduzeća, pa se postavlja logično pitanje – zar navedeno nije lakše i jeftinije uraditi direktnom kupovinom imovine u nekom neizbježnom stečajnom postupku, kojem se kompanija približava“, kazao je Maksimović.

U dijelu koji se odnosi na mogućnosti za zaduženje, Maksimović je naveo da je, sa Vladom u tehničkom mandatu, ali i trenutno komplikovanoj geopolitičkoj situaciji, jasno da nas čeka teška jesen, a do zime je teško i govoriti.

„Izazovni period je pred nama, a Ministarstvo finansija nema previše prostora za manevar“, upozorio je Maksimović.