Duga i teška zima pred nama..

ZASLUŽUJEMO LI ISTINU? CIJENE ELEKTRIČNE ENERGIJE NEVJEROVATNE! EVROPU OČEKUJU RESTRIKCIJE I HLADNI DANI!

Autor Kristina Mitrović Izvor Standard

Da je situacija alarmantna, pokazuje nam svakodnevni rast cijena i haos na evropskim berzama. Češka je sazvala hitan sastanak evropskih ministara energetike kako bi razgovarali o ovom problemu i pokušali da pronađu neko rješenje.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Situacija u evropskom energetskom sistemu je zabrinjavajuća i svakodnevno slušamo prognoze o dodatnom rastu cijena. Cijene gasa već duže vrijeme rastu, dok su cijene električne energije napravile dramatičan skok u posljednjih nedjelju dana što najavljuje dugu i tešku jesen, ali i zimu..

Cijene na čuvenoj HUPX berzi u Mađarskoj su do 21. avgusta mirovale i kretale se u granicama normale, da bi se već sljedeći dan cijena za megavat struje uvećala čak 41 posto, pa sada iznosi 563 eura za MWh.

Rekordna cijena za megavat eletrične energije zabilježena je u Francuskoj, gdje je cijena dostigla nevjerovatnih 1.130 eura za MwH. Slična situacija je u Njemačkoj, gdje je juče jedan megavat iznosio 960 eura.

Ovim povodom je Češka, koja trenutno predsjedava EU, zatražila hitan sastanak evropskih ministara energetike kako bi se raspravljalo o novonastaloj energetskoj situaciji, što dodatno pokazuje složenost situacije.

Analitičari širom Evrope ukazuju na novi rast inflacije, koji će biti uzrokovan visokom cijenom električne energije, dok Javier Blas analitičar Bloomberg-a navodi da je situacija mnogo opasnija nego što zvanične Vlade priznaju, i dodaje da nije samo cijena problem, već da je ozbiljno ugroženo snabdijevanje i apeluje na hitnu reakciju, jer vrijeme za pripremu za hladne mjesece prolazi.

Slična je situacija u regionu, a gdje smo mi u cijeloj toj priči, za sada se zvanično još ništa ne zna..Osim što je EPCG nedavno uputila apel o racionalnoj potrošnji struje.

Da li građani zaslužuju istinu?