Ekonomija

ZAPLIJENJENE CIGARETE IZ SLOBODNE ZONE LUKE BAR SPALJENE BEZ ZNANJA POLICIJE?

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Uprava prihoda i carina organizovala je 30. juna u nikšićkoj privatnoj fabrici “Javorak” paljenje za sada neidentifikovane količine zaplijenjenih cigareta pred četvoročlanom komisijom koju je imenovao direktor UPC-a Rade Milošević, saznaje Pobjeda.

Izvor: Uprava policije/Twitter

Prema informacijama Pobjede, šleper natovaren sa oko 1.200 paketa cigareta ušao je rano ujutru u krug fabrike, da bi tokom dana bilo obavljeno spaljivanje cigareta koje je svojevremeno uvezla jedna špediterska firma iz Bara.

Tačan broj uništenih kutija duvanskih proizvoda nije poznat, jer je, prema saznanjima Pobjede, ova tajna operacija izvedena bez znanja Uprave policije, koja je u prethodnom periodu prisustvovala uništavanju cigareta, odnosno pružala asistenciju službenicima Uprave prihoda i carina prilikom utovara, transporta.

Pobjedi je nezvanično potvrđeno da Odjeljenje za privredni kriminal Uprave policije nije bilo informisano, ni prije, ali ni poslije 30. juna kada je akcija obavljena. Ipak, operativnim saznanjima došli su do određenih saznanja zbog čega su stvorene sumnje da su iz operacije isključeni kako bi se se izvele nelegalne radnje.

Zato, kako piše Pobjeda, sada policija utvrđuje pod kojim okolnostima je obavljeno uništavanje cigareta i zbog čega se ova aktivnost – koja bi trebalo da bude transparentna, čak i uz prisustvo medija – odigrala van očiju javnosti.

U prilog sumnjama ide i podatak da je u ovim aktivnostima učestvovao manji broj stručnog kadra, odnosno samo četiri člana komisije koji su krajem juna prisustvovali uništavanju cigareta čija se vrijednost procjenjuje na više od million eura.

Iz nekog razloga, novo rukovodstvo Uprave prihoda i carina, na čelu s Radem Miloševićem, umjesto šest ili sedam članova komisije, kakva je ranije bila praksa, ovog puta je angažovalo svega četiri osobe, prenosi Pobjeda.

Izvori Pobjede tvrde da je uništavanje cigareta 30. juna trajalo svega nekoliko sati, za razliku od prethodnih slučajeva kada je za ovu aktivnost, kada su spaljivane u većim pećima na drugim mjestima, trebalo čak i do dva dana. Za nekoliko sati se u nikšićkoj fabrici, tvrde izvori Pobjede, nije mogla uništiti količina veća od 100 paketa.