Ekonomija

ZAVRŠENA CEREMONIJA OTVARANJA PRVE DEONICE AUTO-PUTA!

Autor Kristina Mitrović

Na naplatnom mjestu Pelev brijeg večeras se održala ceremonija svečanog otvaranja prve dionice autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa.

Izvor: MONDO/ Teodora Orlandić

Otvaranju auto-puta prisustvovali su predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Crne Gore Dritan Abazović, bivši predsjednik parlamenta Ivan Brajović, nekadašnji ministar saobraćaja Osman Nurković i više stranih ambasadora.

"Auto-put je početak trajnog spajanja Crne Gore sa svijetom. Vrleti crnogorskog krša sjediniće se sa plodnom ravnicom, Glavni grad sa Sjeverom, Crna Gora sa Evropom", rekao je Abazović u obraćanju.

Abazović je istakao da auto-put treba da nosi ime "po prvoj ženi-vozaču" na Balkanu princezi Kseniji.

"Značajan dan za našu državu. Sa neskrivenim zadovoljstvom imam priliku da zajedno sa vama ozvaničim otvaranje prve dionice najvećeg i najvažnijeg infrastrukturnog projekta koji se u skorijoj istoriji realizuje u Crnoj Gori. Zbog njegovog uticaja na regionalni razvoj i na razvoj cijele Crne Gore i pozicioniranje Crne Gore na mapi evropskih i globalnih lanaca povezivcanja i snadbijevanja, ovaj put ima veliki privredni i strateški značaj za Crnu Goru", kazao je ministar Kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Izvršni direktor Monteputa Milan Ljiljanić podsjetio je da je na današnji dan prije 17 godina otvoren tunel Sozina, koji je ujedno bio i početak radova na izgradnji moderne putne infrastrukture u Crnoj Gori.

Prioritetna dionica autoputa Smokovac–Mateševo će zvanično biti u upotrebi od sjutra u osam sati, a putarina će biti besplatna narednih sedam dana, do 21. jula u osam sati.