Ekonomija

SAVETI ZA LETNJU VOŽNJU! Otkriveno kako da uštedite na gorivu, ali i da čuvate vozilo - nikad ne bi povezali sa UŠTEDOM!

Autor Jovana Raičević Izvor mondo.rs

Prema najnovijim istraživanjima, vozači bi trebalo da smanje korišćenje klime kako bi povećali efikasnost i ekonomičnost vozila.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Usled najveće inflacije u istoriji čovečanstva, i cene goriva koje vrtoglavo skače iz nedelje u nedelju, vozači traže rešenja kako bi maksimalno smanjili troškove benzina i dizela. Prema najnovijim istraživanjima, jedan od ključnih faktora za ekonomičnost vozila jeste (ne)korišćenje klima uređaja.

Korišćenje klima uređaja može da čini čak 10 procenata ukupne ekonomičnosti vozila. Prema rečima stručnjaka, mnogo je bolje koristiti ventilator samog vozila iličak otvoriti prozor da uđe hladniji vazduh.

"Isto važi i kada se prozori otvaraju velikom brzinom", ističu stručnjaci.

Pojasnili su na konkretnom primeru kako uštedeti.

"Ukoliko na primer, putujete brzinom od 80 kilometara na čas, vozači bi trebalo da se uzdrže od otvaranja prozora, već da se oslone na ventilator. Međutim, pošto je brzina iznad 80 kilometara na čas, biće efikasnije koristiti klima uređaj nego otvoriti prozor jer otpor ima veliki uticaj na uštedu goriva", zaključuju stručnjaci.

Tagovi