Ekonomija

UNIJA SLOBODNIH SINDIKATA STRAHUJE DA NERADNU NEDELJU NE UKINE USTAVNI SUD

Autor Kristina Radović Izvor Vijesti

Za poslodavce neprihvatljivo da se dnevnice dupliraju.

Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Unija slobodnih sindikata (USS) tvrdi da ne postoje argumenti koji ukazuju da je članom 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini pričinjena diskriminacija preduzeća, kako to tvrde poslodavci i da samim tim Ustavni sud nema osnova da proglasi neustavnim i nezakonitim taj član.

Međutim, kako poručuju iz ove sindikalne centrale, ipak postoji mogućnost da se to desi, pa su iz bojazni i pristali da nastave razgovore koji zasada nisu dali rezultate, prenose Vijesti.

Neradna nedjelja je uvedena u oktobru 2019. godine izmjenom Zakona o unutrašnjoj trgovini, na inicijativu Odbora za trgovinu Privredne komore PKCG, kojeg čine većinom veliki trgovci, uz obrazloženje da će radnici dobiti siguran dan odmora a trgovine smanjiti troškove. Iz Unije poslodavaca (UPCG), gdje se većinom nalaze tržni centri i mali trgovci, tada su Ustavnom sudu podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti tih izmjena, dok je PKCG naknadno inicijativu za razmatranje ukidanja ili izmjene spornog člana podnio nadležnom ministarstvu.

Iz PKCG su ranije saopštili da su se privrednici saglasili da se još jednom uputi ova inicijativa, i da se ukoliko ne postoje indicije nadležnih da se taj član ukine, da se bar izmijeni na način da se dozvoli da određen broj nedelja tokom godine bude radno, ili da se dozvoli rad tokom jedne smjene.

Iz USS naglašavaju da bi, ako Ustavni sud proglasio neustavnim pomenuti član, na gubitku bili svi, prvenstveno zaposleni u trgovini.

”Sa druge strane, nije isključena ni mogućnost da u parlamentu postoji većina koja bi, eventualno, pristupila izmjeni Zakona o unutrašnjoj trgovini. Upravo ovi razlozi su, pored ostalog, bili opredjeljujući za USS da pokuša da nađe kompromis koji bi bio privremenog karaktera i koji bi donio značajne benefite najprije zaposlenima, a onda i poslodavacima i društvu u cjelini”, kazali su iz USS-a.

Za poslodavce neprihvatljivo da se dnevnice dupliraju
Komentarišiću krah pregovora u vezi sa neradnom nedjeljom kazali su da su sindikati izrazili spremnost da se samo privremeno, za vrijeme ljetnje i zimske turističke sezone (ukupno pet mjeseci) dozvoli rad trgovini na malo, ali uz ispunjenje između ostalog i uslova da UPCG povuče iz procedure inicijativu za ocjenu ustavnosti člana koji se tiče neradne nedjelje.

Uz to, zahtjevi USS su bili da u sezoni ljeto/zima nedjeljom radi samo jedna smjena u terminu 8-16h; da se propiše da je za zaposlene u trgovini koji bi radili nedjeljom zamjenski dan sedmičnog odmora subota (što bi značilo da svake druge sedmice oni imaju slobodnu subotu i nedjelju); da se predvidi uvećanje dnevnice za 100 odsto za sve zaposlene koji rade nedjeljom; da se Vlada obaveže da će pojačati inspekcijske kontrole; da se nakon testiranja efekata ovog modela sezonskog rada nedjeljom sagledaju rezultati u vezi sa tim da li su poslodavci poštovali prava zaposlenih i da li su zaposleni bili zadovoljni ovim modelom i efikasnosti postupanja poslodavaca.

”Poslije više pokušaja da postignemo kompromis, do njega nije došlo jer su poslodavci odbili predlog o uvećanju dnevnice nedjeljom za 100 odsto”, kazali su iz USS-a.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma su ranije poručili da Vlada neće donositi bilo kakve jednostrane odluke i da će poštovati dogovor socijalnih partnera, prenose Vijesti.

Zapeli pregovori i kada je u pitanju Opšti kolektivni ugovor
Osim pregovora oko neradne nedjelje paralelno su se vodili i pregovori oko novog Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) što je bio jedan od zahtjeva USS, ali i UPCG. Međutim, i ti pregovori nisu dali rezultate.

Iz USS podsjećaju da su pregovori o novom OKU započeti još u maju 2020. godine.

”Pregovori su bili mukotrpni kako zbog nespremnosti poslodavaca da prihvate argumentovane zahtjeve sindikata za unapređenje prava zaposlenih. Sindikati su bili prinuđeni da lobiraju poslaničke klubove u Skupštini kako bi se izmjenom Zakona o radu produžilo važenje OKU”, naveli su iz USS-a.

Važeći OKU na snazi je do kraja godine, a naručito je važan za zaposlene u djelatnostima u kojima ne postoji granski kolektivni ugovori (trgovina, bankarstvo, mediji, metalski sektor…), niti kolektivni ugovori kod poslodavca.

”OKU garantuje minimum prava zaposlenih na dostojanstvene uslove rada i kao takav neophodan je za punu implementaciju Zakona o radu”, naveli su iz USS-a.

Za poslodavce neprihvatljivo da se dnevnice dupliraju