Ekonomija

ABAZOVIĆ O SLUČAJU FONDA ZA ZDRAVSTVO: JEDAN DIO DUGA ISPLATITI PRODAJOM ZAPLIJENJENIH CIGARETA

Autor Jovana Raičević Izvor Vijesti

Premijer Vlade Dritan Abazović je povodom duga Fonda za zdravstvo od 60 miliona eura rekao da taj dug nije nastao prošle godine, da je to decenijski dug i da se nada da će biti servisiran na ispravan način, pišu Vijesti.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

"Ima li što logičnije, da jedan dio nedostatka u Fondu isplatimo od ove robe koja je danas postala naše vlasništvo. Ne pravim pritisak da to tako bude. Da bi država zaživjela mora da mijenja imidž", kazao je Abazović tokom današnje posjete Slobodnoj zoni Luke Bar gdje se oduzima oko 145.000 paketa cigareta uskladištenih u Luci Bar, čija vrijednost je više desetina miliona eura.

 Ministar finansija Aleksandar Damjanović je rekao da je intencija da se nakon što se popiše roba koja je danas pronađena i koja će se izmjestiti, izveze iz Crne Gore.

"Ona ne može biti plasirana na naše tržište. Dolazimo do nivoa da je ostalo malo prostora za nelegano tržište. Prvo ćemo da nađemo mehanizme akciznog opterećenja, kako bi imalo smisla da se pod punim nadzorom države iznese iz Crne Gore. Na taj način ćemo prihodovati ozbiljna sredstva", rekao je Damjanović.

On je poručio da zakonska rješenja nisu išla u prilog da Fond za zdravstvo ojača.

"Kroz razgovor i eventualno rebalans zaokružićemo to, Fond to mora da vrati. Nadam se da će Fond dobiti kredibilnu osobu, nadam se iz zdravstva", istakao je Damjanović.

Posjetimo, prema informacijama Vijesti, u Luci Bar ukupno je 165.612 paketa cigareta, vrijednosti oko 122 miliona eura (prema evidentiranom carinskom dugu), a prema procjeni na crnom tržištu vrijede preko 60 miliona eura.