Ekonomija

U NAREDNOM PERIODU NE BI TREBALO DA BUDE POSKUPLJENJA HLJEBA: STIŽE JEFTINIJE BRAŠNO IZ SRBIJE

Autor Alen Kasmić Izvor Vijesti

Pekari, trgovci i uvoznici brašna dobili povoljnije uslove.

Ilustracija
Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Nakon što je Srbija odobrila izvoz pšenice, kukuruza, brašta i rafinisanog suncokretovog ulja pekari, trgovci i uvoznici brašna dobili su od svojih dobavljača cijene koje su za 10 do 15 odsto niže od cijena iz Bugarske, BiH i drugih tržišta sa kojih je Crna Gora morala da uvozi.

To znači da bi u narednom periodu moglo biti izbjegnuto novo poskupljenje hljeba.

Kako prenose Vijesti, dobavljači iz Srbije ponudili su brašno tip 500 po cijena aod 420 do 440 eura po toni. Cijene iz Bugarske i Bosne i Hercegovine bile su od 450 do 480 eura po toni.

Kada se dodaju svi ostali troškovi cijena kilograma brašna iz Bugarske bila je 62 centa, dok će uvoz po novim cijena iz Srbije po kilogramu iznositi oko 50 centi.

Vekna osnovne vrste pšeničnog hljeba početkom prošle godine koštala je 50 centi, da bi je Vlada i pored značajnog povećana cijena brašna i drugih troškova taj iznos odlukom zamrznula početkom jula. Zamrzavanje cijena trajalo je do kraja decembra, da bi pekari, zbog četvrtog uzastopnog rasta cijena brašna tokom 2021. godine, nakon novogodišnjih praznika povećali cijenu na 70 centi. Poslije zabrane izvoza iz Srbije i drastičnog rasta cijena goriva, sredinom marta uslijedilo je novo poskupljenje na 80 centi.

Odlukom Vlade Srbije sada se omogućava izvoz žitarica, brašna i ulja po ukupnim mjesečnim kvotama, dok će nakon isteka roka za slanje zahtjeva formirati i kvote po državama.

"Novom odlukom Vlade dozvoljava se izvoz 150.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i 20.000 tona brašna na mjesečnom nivou, dok je za rafinisano suncokretovo ulje mjesečna kvota 8.000.000 litara. Po zahtjevu će moći da se traži odobrenje za izvoz maksimalno 20 odsto odobrenih količina po grupi proizvoda na mjesečnom nivou. U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog mjeseca neće moći da podnesu zahtev za izvoz",  navedeno je u obrazloženju odluke.

Tagovi