Ekonomija

OD SJUTRA ISPLATA VAUČERA REGISTROVANIM POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sjutra će početi sa isplatom vaučera od 200 eura svim poljoprivrednim proizvođačima, koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Izvor: MONDO

Iz Ministarstva su naveli da će vaučere isplatiti fizičkim licima preko jedinstvenog matičnog broja u CKB bankama u Baru, Beranama, Bijelom Polju, Budvu, na Cetinju, u Danilovgradu, Herceg Novom, Kolašinu, Kotoru, Mojkovcu, Nikšiću, Pljevljima, Podgorici, gradskoj opštini Golubovci, Rožajama, Tivtu, Ulcinju i na Žabljaku.

Kako je saopšteno, isplata će se vršiti i preko Prve Banke u Andrijevici, Plavu, Gusinju, Plužinama, Petnjici, Šavniku i Tuzima.

Pravnim licima sredstva će biti uplaćena preko žiro računa.

“Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede isplatiće sredstva podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz vaučere u iznosu od 200 eura, na koja imaju pravo nosioci poljoprivrednih gazdinstava koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je mjera kreirana sa namjerom da se registrovanim poljoprivrednim proizvođačima omogući jednokratna podrška, radi obezbjeđenja dijela neophodnih sredstava za poljoprivrednu proizvodnju.

Iz tog resora su podsjetili da su objavili Javni poziv za besplatnu dodjelu plastenika za proizvodnju povrća za ovu godinu.

“Podrška se odnosi na dodjelu lukova, najlona, kočića, spojnica i kopči, odnosno opreme neophodne za uspostavljanje plastenika”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Javni poziv sprovodi Ministarstvo u saradnji sa lokalnim samoupravama, a podnosilac zahtjeva dostavlja dokumentaciju propisanu Javnim pozivom nadležnoj lokalnoj samoupravi u skladu sa mjestom prebivališta.

“Korisnici podrške po ovom Javnom pozivu su državljani Crne Gore koji nijesu ostvarili pravo na dodjelu plastenika od Ministarstva niti od lokalnih samouprava u posljednje tri godine”, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su pojasnili da će se bodovanje zahtjeva vrši tako što svaki član kućne zajednice donosi jedan bod.

"Po jedan bod se dobija i ukoliko je podnosioc zahtjeva mlađi od 40 godina, žena, ili ukoliko se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje", rekli su iz Ministarstva.

Kako su naveli, u slučaju istog broja bodova, prednost će imati mlađi podnosioci zahtjeva.

“Takođe, u toku je i Javni poziv za dodjelu podrške za nabavku priplodnih grla u čistoj rasi do 1,4 hiljade eura po grlu, odnosno 70 odsto od dvije hiljade eura ukupne prihvatljive vrijednosti investicije za korisnike sredstava podrške”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su pozvali sve proizvođače da podnesu zahtjeve i iskoriste podršku.