Ekonomija

BLOKADA SAOBRAĆAJNICE: BIVŠI RADNICI MONTENEGRO AIRLINES-A TRAŽE NEISPLAĆENE ZARADE

Autor Mia Radulović Izvor CdM

Bivši zaposleni Montenegro Airlinesa MA kao što su i najavaili blokirali su danas na pola sata saobraćajnicu ka aerodromu Podgorica. Oni su sa protesta poručili da traže povezivanje staža i neisplaćene zarade, prenosi CdM.

Izvor: MONDO

Radnici bivšeg nacionalnog avioprevoznika su poručili da u decembru 2020. nije kao preko koljena donesena odluka da mu se više ne pruža pomoć, Montenegro Airlines AD Podgorica bi ove godine slavio svoj 28. rođendan.

“Umjesto toga, 28. aprila ove godine navršiće se godina kako je nazivu nacionalne kompanije Crne Gore pridružena fraza „u stečaju“. Bez pretenzija da se uđe u analizu dalekosežnih posljedica tog nadasve nepromišljenog poteza, danas želimo da podsjetimo javnost, a naročito predstavnike vlasti, da je ta naprečac donesena odluka rezultirala gubitkom oko 300 radnih mjesta, ostavivši isto toliko porodica bez izvora zarade i života dostojna čovjeka”, kazala je Dubravka Đurić.

Tražili su, kako je istakla, bivši zaposleni u više navrata da im se isplate plate koje im se duguju od oktobra 2020, kako prnosi CdM.

“Tražili su od vlade da im obezbijedi povezivanje radnog staža od oktobra 2017. godine, jer upravo je država ta koja je godinama žmurila na oba oka na ono zbog čega je na kraju i uveden stečaj u kompaniji”,navela je Đurić.

Podsjetila je da je Vlada u martu prošle godine obećala da će „biti odvojen odvojen određen novac za socijalno davanje zaposlenima, kojima bi im se koliko toliko poboljšao njihov materijalni status.

“I ponovi vlada u decembru prošle godine da se radi na „pripremi zakona za isplatu novca radnicima Montenegro Airlines-a“. Prođe i godina, a od obećanja ništa, pa se okupismo danas da opet tražimo isto. Da podsjetimo sadašnju, i da podsjetimo vladu koja se formira, ili treba da se formira, da je pitanje zaostalih sedam zarada bivših zaposlenih Montenegro Airlines-a i dalje neriješeno. Da podsjetimo da zbog nepovezane gotovo četiri godine radnog staža jedan dio naših kolega i koleginica ne mogu da ostvare pravo na penziju. I, umjesto da danas uživaju makar u penziji, kad nijesu mogli do ostvarivanja te penzije da dostojanstveno rade i zarađuju, dovijaju se na razne načine da sebi obezbijede iole pristojan život”, rekla je Đurić.