Ekonomija

CRNA GORA POZDRAVILA ZAKLJUČKE EVROPSKOG SAVJETA ZA NABAVKU GASA, RADULOVIĆ: Poruka ohrabrenja i našoj zemlji!

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Crna Gora pozdravlja zaključke Evropskog savjeta koji će osigurati nabavku gasa za Evropsku uniju, ali i zemlje Zapadnog Balkana, uključujući našu državu, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Izvor: Vlada Crne Gore

Dobrovoljna zajednička kupovina gasa, tečnog prirodnog gasa i hidrogena, kako je rekao, doprinijeće smanjenju cijena energenata.

Oni su uslijedili nakon dvodnevnog sastanka i razmjene mišljenja sa predsjednikom SAD-a o transatlantskoj saradnji, u kontekstu ruske vojne agresije na Ukrajinu, bezbjednosti i odbrane, energetske situacije, ekonomskih pitanja, pandemije Kovida - 19 i vanjskih odnosa.

“Kada je u pitanju energetska sigurnost, donesene su važne odluke koje će dovesti do smanjivanja zavisnosti od ruskih izvora energije. Očekuje se da će do kraja maja biti urađena sveobuhvatna analiza u cilju efikasnijeg snabdijevanja zemalja članica EU gasom, tečnim prirodnim gasom i hidrogenom. Fokus će biti na politici skladištenja gasa, posebno kada je riječ o državama sa značajnim kapacitetima u tom smislu, u cilju obezbjeđenja pravične ravnoteže kroz uspostavljanje neophodnih mehanizama solidarnosti i kompenzacije”, saopšteno je iz Ministarstva.

Tim povodom, šef crnogorske diplomatije kazao je da ga ohrabruje to što evropski partneri nisu zaboravili Crnu Goru i države Zapadnog Balkana, što se jasno vidi iz zaključaka sa sastanka Evropskog savjeta koji predviđa da ćemo biti dio ovog projekta.

“Dobrovoljna zajednička kupovina gasa, tečnog prirodnog gasa i hidrogena doprinijeće smanjenju cijena energenata, a ova platforma za nabavku biće otovorena i za Crnu Goru na čemu sam veoma zahvalan”, dodao je Radulović.

Sada su nam, kao je kazao, više nego ikada, potrebni solidarnost i jasni signali da vrata EU nijesu zatvorena.

“I da ćemo, u skladu sa napretkom koji ostvarujemo, svakodnevno biti bliži članstvu”, zaključio je ministar Radulović.