Ekonomija

POGLEDAJTE KAKO SE FORMIRA CIJENA GORIVA U CRNOJ GORI

Autor Alen Kasmić Izvor mondo.rs

Ministarstvo kapitalnih investicija objasnilo je na koji način se formiraju maloprodajne cijene naftnih derivata u Crnoj Gori.

Izvor: MONDO/Danilo Jauković

Kako su naveli u Tviter objavi, maloprodajne cijene se formiraju sabiranjem cijena tri grupe faktora: uvozne cijene; taksi, poreza i naknada; i gubitaka, troškova i bruto marži.

Na uvoznu cijenu, ističu u resoru Mladena Bojanića, Vlada Crne Gore ne može da utiče i ona se formira isključivo na osnovu vrijednosti naftnih derivata na Platt’s European Marketscan berzi.

"Prilikom poslednjeg obračuna, ta cijena se kretala od 0,77 eura za BMB 95 do 0,87 eura za eurodizel", ističu u MKI.

U drugu grupu faktora spadaju takse, porezi i naknade i u toj grupi faktora država ima najveći prostor za intervenciju.

Trenutno akcize na bezolovni benzin iznose skoro 0,55 eura, a na eurodizel 0,44 eura. Kada se na to doda PDV (0,3 eura), država prihoduje između 0,74 i 0,86 eura.

Treća grupa faktora, gubici, troškovi i bruto marže ne utiču značajnije na cijene goriva (oko 0,12 eura). Ovoj grupi faktora pripada i marža distributera goriva.

"Da rezimiramo, cijene naftnih derivata u Crnoj Gori su izuzetno osjetljive na sve promjene cijena na svjetskom tržištu, i jedini način da se na njih utiče je odricanje od dijela prihoda koja država po ovom osnovu ostvaruje. Na žalost, to bi istovremeno značilo i manje sredstava za državni budžet, odnosno manje sredstava za finansiranje budžetskih korisnika, zdravstvenog i obrazovnog sistema, penzionera, korisnika socijalne pomoći itd. U svakom slučaju izbor nije ni malo lak", navode iz MIK.

Podjećamo, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Marko Perunović kazao je da od utorka možemo očekivati blago pojeftinjenje goriva.

Jedini i pravi način da se dođe do snižavanja cijena goriva jeste smanjenje akciza, odnosno usvajanje izmjena Zakona o akcizama.

Tagovi