Ekonomija

IZ TRGOVAČKIH LANACA PORUČILI: IMA DOVOLJNO ZALIHA HRANE, NEMA RAZLOGA ZA PANIKU

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

U svim prodavnicama crnogorskih trgovačkih lanaca je posljednja tri dana došlo do ogromnog rasta prodaje brašna, ulja i šećera.

Izvor: bodnar.photo/Shutterstock.com

To je uslijedilo nakon konferencije za novinare u srijedu, na kojoj je odlazeći ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović najavio nestašice i poskupljenja osnovnih životnih namirnica, prenosi Pobjeda.

Iz trgovačkih lanaca su poručili potrošačima da nema razloga za zabrinutost i stvaranje zaliha i prekomjernu kupovinu, jer imaju velike zalihe osnovnih životnih namirnica. Prema njihovim riječima trgovačke kompanije nesmetano vrše nabavku osnovnih i svih drugih životnih namirnica.

Zalihe

Iz Volija su Pobjedi rekli da su njihovi potrošači bili zabrinuti, ali da nema razloga za to.

"Potrošači su zabrinuti i u četvrtak smo imali mnogo upita o time da li je nestašica već počela, imajući u vidu ograničenje prodaje. Raspolažemo sa velikim zalihama i nema razloga za zabrinutost", poručuju iz Volija za Pobjedu.

Iz tog trgovačkog lanca navode da je od četvrtka došlo do enormnog porasta tražnje brašna, ulja i šećera.

"Zbog neracionalne kupovine ista je ograničena na po paket navedenih proizvoda, kako bi proces izlaganja tekao kontinuirano. U četvrtak veče se situacija stabilizovala, potrošači su uvidjeli da u Voli marketima ima namirnica i racionalizuju trgovinu", kazali su iz Volija.

Možda ce vas zanimati

Iz Domaće trgovine navode da se u njihovim marketima Aroma, City i Conto nesmetano vrši nabavka i snabdijevanje sa osnovim životnim namirnicama. "U posljednjih nekoliko dana došlo je do povećane kupovine osnovnih životnih namirnica i to najviše brašna, ulja i šećera.

I pored toga, u našim marketima se obavlja redovno snabdijevanje sa neophodnim artiklima i stanje zaliha ulja, brašna, šećera kao i drugih osnovnih namirnica je trenutno stabilno", kazali su Pobjedi iz Domaće trgovine.

Kako bi svi kupci imali mogućnost da kupe neke od najtraženijih artikala u marketima Domaće trgovine je ograničena kupovina brašna i ulja na dva paketa po osobi.

"Sa velikom pažnjom pratimo situaciju i prilagođavamo se promjenama kako bi za naše potrošače omogućili nesmetano snabdijevanje prehrambenim i neprehrambenim proizvodima. Što se tiče cijena, zbog sveobuhvatne situacije i uticaja na svjetskom nivou, nastojaćemo da ostvarimo što stabilnije cijene jer je to u interesu naših potrošača, kao i cijelog crnogorskog tržišta", kazali su iz Domaće trgovine za Pobjedu.

Navalica

I iz kompanije Merkator – CG u okviru koje posluju Idea marketi, navode da nesmetano vrše nabavku osnovnih i svih drugih životnih namirnica i u tom smislu trenutno nemaju nikakvih izazova.

"Kompanija raspolaže dovoljnim zalihama za nesmetano poslovanje i snabdijevanje potrošača u narednom periodu", naveli iz te trgovačke firme i dodaju da je u posljednja dva dana primjetna povećana potražnja za osnovnim namirnicama.

"Uprkos povećanoj potražnji, u svim našim objektima potrošačima su, u svakom momentu, dostupni svi proizvodi", kažu iz Merkatora CG za Pobjedu.

Oni dodaju da će kompanija Merkator-CG, kao dio Fortenova grupe, koja je, kako kažu, regionalni lider u oblasti trgovine, pratiti kretanja na evropskom i našem tržištu i prilagođavati se, vodeći računa prije svega o interesima potrošača.

I iz Franca marketa su saopštili da je zadnja tri dana primjetna povećana potražnja za osnovnim životnim namirnicama, kao što su brašno, ulje, šećer.

"Nema potrebe za stvaranjem zaliha, jer svih artikala ima u dovoljnim količinama. Uprkos povećanoj potražnji, kupcima su dostupni svi proizvodi. Raspolažemo sa dovoljnim zalihama za naredni period", kazali su iz Franca marketa.

Oni navode da je okvirno prodaja ulja, brašna, šećera i tjestenine porasla za 30 odsto u odnosu na uobičajenu prodaju.

Iz tog trgovačkog lanca dodaju da zbog rata u Ukrajini koja je veliki izvoznik, može doći do rasta cijena ulja, žitarica i brašna kod nas, ali ističu da ne može doći do nestašice ovih namirnica, zaključuje Pobjeda.