Ekonomija

ZA ODRŽAVANJE I MODERNIZACIJU ŽELJEZNIČKE INFRASTRUKTURE OKO 19,4 MILIONA EURA

Autor Alen Kasmić Izvor RTCG

Tokom ove godine za tekuće i investiciono održavanje, kao i za modernizaciju i rekonstrukciju željezničke infrastrukture, predviđena su sredstva od oko 19,4 miliona eura.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

To se navodi u Prijedlogu programa izgradnje, održavanja, rekonstrukcije i modernizacije željezničke infrastrukture za 2022. godinu.

U dokumentu se navodi da će na tekuće održavanje željezničke infrastrukture biti opredijeljeno 6,5 miliona eura, od čega će oko 3,3 miliona eura biti utrošeno na održavanje građevinske infrastrukture.

Oko 1,1 milion eura planirano je za održavanje elektrotehničke infrastrukture, a nešto manje od dva miliona eura za upravljanje i regulisanje saobraćaja.

Za rekonstrukciju i modernizaciju željezničke infrastrukture kroz kreditne aranžmane i sredstva predpristupne pomoći planiran je iznos od oko 12,1 milion eura.

"Program tekućeg održavanja građevinske infrastrukture za 2022. godinu u skladu sa odobrenim budžetskim sredstvima, nastao je redukovanjem osnovnog plana optimalnog tekućeg održavanja željezničke mreže dužine 327,72 km (250,51 km otvorene pruge i 77,21 km staničnih kolosjeka), da bi se stanje željezničke pruge održalo sa planiranim brzinama prema usvojenom Redu vožnje za 2021/2022.godinu", piše u dokumentu.

Iz sredstava opredjeljenih Budžetom, izvodiće se, kako se navodi, radovi prvenstveno na kolosjeku (zamjena dotrajalih pragova, dopuna tucanika, mašinsko regulisanje kolosjeka, zamjena dotrajale skretničke građe), kao i radovi na održavanje kanala i propusta za nesmetano ocjeđivanje zastorne prizme i zaštitu pruge od buičnih tokova.

"U radove održavanja spada i zamjena kolosječnog materijala u okviru održavanja, koja znači zamjenu komponenata prilikom preventivnih i korektivnih održavanja sa komponentama koji imaju istu funkciju i jednako funkcionišu, nadzor na podsistemima, vođenje registara i evidencija i izvođenje mjerenja pojedinačnih parametara ili dijelova sistema", kazali su u Prijedlogu programa.

Tagovi