Ekonomija

CRNA GORA NAZADOVALA NA LISTI EKONOMSKIH SLOBODA

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

Crna Gora je na listi globalnih ekonomskih sloboda američke Heritage Foundation zauzela 103. mjesto od ukupno 177 rangirane države.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Crna Gora se u prethodnom izvještaju nalazila na 80. poziciji od 178 zemalja, što znači da je nazadovala za 23 mjesta.

Kako se navodi u izvještaju, ukupna ocjena ekonomskih sloboda Crne Gore iznosi 57,8, što je 5,6 manje u odnosu na prethodni izvještaj.

“Crna Gora je rangirana na 41. mjestu među 45 zemalja u regionu Evrope, a njen ukupni rezultat je ispod regionalnog i svjetskog prosjeka”, navodi se u izvještaju u koji je agencija Mina-business imala uvid.

Napredak je prepoznat u oblasti imovinskih prava, poreskog opterećenja i monetarne slobode.

Pad je evidentiran u domenu efikasnosti pravosuđa, integriteta Vlade, državne potrošnje, fiskalnog zdravlja, kao i poslovnih, trgovinskih i sloboda na tržištu rada.

Na istom nivou ostale su investicione i finansijske slobode.

“Nažalost, petogodišnji rekord generalno solidne ekonomske slobode je potkopan. Crna Gora je zabilježila ukupni gubitak ekonomske slobode od 4,2 poena od 2017. godine i pala je iz kategorije umjereno slobodna u kategoriju uglavnom neslobodna“, navodi se u izvještaju.

Monetarna i sloboda trgovine i dalje pokazuju snagu, ali su efikasnost pravosuđa i integritet Vlade slabi.

Imovinska prava se, kako se dodaje, poštuju.

“Uprkos naporima da se ojača njegova nezavisnost, pravosuđe je i dalje podložno pritiscima vlade i pati od ozbiljnih nedostataka u transparentnosti, otvorenosti, profesionalizmu i odgovornosti”, navodi se u izvještaju.

Iako su strane investicije zvanično dobrodošle, režim ulaganja ostaje birokratski i podriva dinamičniji rast investicija.

Mali finansijski sektor je postepeno postao konkurentniji i raznovrsniji.

U izvještaju se navodi da je implementacija zakonskog okvira usvojenog 2006. godine za podsticanje privatizacije bila spora.

Malo uspjeha je postignuto u diversifikaciji izvan turizma, energetike i poljoprivrede.

“Vlada nastavlja da subvencioniše strateški važna državna preduzeća u oblastima energetike, saobraćaja i turizma”, dodaje se u izvještaju.

Tagovi