Ekonomija

NIJE POZNATO KADA ĆE LIDL DOĆI U CRNU GORU, JOŠ UVIJEK ANALIZIRAJU TRŽIŠTE

Autor Jovana Raičević Izvor RTCG

Iako je njemački trgovinski lanac Lidl nedavno kupio parcelu nekadašnje fabrike Radoje Dakić u City kvartu, za koju je izdvojio 3,73 miliona eura, još se ne zna da li će i kada zvanično doći u Crnu Goru, prenosi RTCG.

Izvor: MONDO, Lana Stošić

Iz te kompanije su saopštili RTCG-u da još analiziraju tržište. Dolazak Lidla, smatraju analiticari, povećao bi konkurenciju i vjerovatno uticao da crnogorski privrednici povećaju plate zaposlenima.

Iz sjedišta kompanije, iz Nekarsulma u Njemačkoj, niti su demantovali, niti potvrdili informaciju da taj trgovinski lanac planira da uđe na crnogorsko tržište.

“Lidl stalno istražuje mogućnost širenja i analizira uslove ulaska i potencijale kupaca na novim tržištima. Trenutno ne možemo da komentarišemo potencijalne ciljne zemlje, lokacije prodavnica ili datume otvaranja”, kazali su iz kompanije za RTCG.

Da je izvjestan dolazak Lidla nedavno su potvrdili i iz Vlade.

Procijenili su da bi ta kompanija mogla da zaposli i do hiljadu radnika. Spekuliše se da bi renomirani investitor iz Zapadne Evrope trebalo da otvori najmanje pet marketa u Crnoj Gori, a to što iz Njemačke još ćute, analitičari iz Beograda razumiju. Tako je, kažu, bilo i prije četirti godine kada je Lidl stigao u Srbiju. Kako kaže Ljubodrag Savić, ekonomski analitičar, više od desetak ili 12 prodavnica je otvoreno u raznim gradovima Srbije.

“I za razliku od drugih preduzeća ili trgovinskih lanaca, oni su imali jedan oprezan pristup”, saopštio je Savić za RTCG.

Iskustvo iz Srbije, ali i ostalih zemalja u kojima posluje Lidl, kaže da imaju kvalitetnu robu i pristupačne cijene. I ne samo to – ta kompanija je uradila ono što je malo kojoj pošlo za rukom – plate radnika je gotovo udvostručila. Zato crnogorski privrednici, kaže Savić, s razlogom brinu.

“Najviše su bili pogođeni u Srbiji, a to će biti i u Crnoj Gori ovi mali prodavci. Kada su oni došli u Srbiju u jednom trenutku mali prodavci su se hvatali za glavu. Sada su se oni negdje prilagodili toj činjenici i popunjavaju onu tržišnu rupu koja je njima ostala. Očekujem to i od crnogorskih prodavaca”, naglašavai Savić.

Svi, pa i crnogorski privrednici će se prilagoditi situaciji, uvjeren je Savić.

Tada će zadovoljni biti i oni, ali i radnici i potrošaći. Tako je, između ostalog, kako pokazuju brojna istraiživanja, bilo i u 32 države u kojima posluje ovaj gigant, zaključuje RTCG.

Tagovi