Ekonomija

AMERIKANCI POKRENULI POSTUPAK ZBOG FINANSIJSKIH MALVERZACIJA U CRNOJ GORI

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA Izvor RTCG

Američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) objavila je dokument o sankcionisanju Rite Mansur, zbog toga što nije adekvatno reagovala povodom navodnih finansijskih malverzacija u Crnoj Gori.

Izvor: whyframestudio/iStockphoto

Mansur, koja upravlja Mansour Vealth Management u Toledu, finansijski je savjetnik kompanije McDonald Partners LLC, brokera i savjetnika za investicije sa sjedištem u Klivlendu u Ohaju, prenosi RTCG.

Prema navodima SEC-a, u periodu od septembra 2013. do januara 2017. godine, Mansur i McDonald Partners ponudili su i prodali svojim klijentima više od 14 miliona američkih dolara privatnih hartija od vrijednosti koje su izdala dva združena investiciona fonda koja su bila uključena u izgradnju turističkog projekta u Crnoj Gori.

SEC navodi da su u oktobru 2016. godine Mansur i McDonald Partners saznali za optužbe da je njihov službenik u crnogorskom subjektu pronevjerio oko 488,33 hiljade dolara sredstava investitora, tako što je zloupotrijebio debitnu karticu koja pripada tom subjektu za plaćanje određenih ličnih troškova.

U dokumentu SEC-a piše da nakon što su se Mansur i McDonald Partners suočili sa osobom koja se bavila navodnim pronevjerama, on priznao da nema pravo na određena sredstva i pristao da vrati približno 335 hiljada dolara koje je uzeo.

Uprkos tome, SEC navodi da ni Mansur ni McDonald Partners nijesu otkrili navodnu pronevjeru investitorima u oktobru 2016. godine. Štaviše, SEC navodi da su početkom 2017. godine Mansur i McDonald Partners prodali dodatne hartije od vrijednosti za crnogorsku investiciju kako novim tako i postojećim investitorima.

Prema tvrdnjama SEC-a, Mansur je na kraju 2019. godine pribavila bankovne evidencije iz kojih je saznala da je lice iz Crne Gore pronevjerilo znatno više novca nego što je ranije isticano.

SEC je utvrdila da je svojim ponašanjem Mansur prekršila nekoliko propisa, uključujući zakon o hartijama od vrijednosti. Kao dio svojih sankcija, SEC je naredila da Mansur plati oko 70 hiljada dolara, po više osnova.

Mansur nije priznala, niti je porekla navode SEC-a.

Pregledom registra privrednih subjekata u Crnoj Gori, portal RTCG je utvrdio da je Mansur jedno od ovlašćenih lica u firmi Signature investments Montenegro, koja u Herceg Novom planira izgradnju luksuznog turističklog kompleksa.

Tagovi