Ekonomija

ZAKON O AKCIZAMA PONOVO U SKUPŠTINI

Autor Mia Radulović Izvor Vijesti

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, kako je najavljeno, predložiće ponovo Skupštini izmjene Zakona o akcizama koje bi omogućile Vladi da privremeno smanji iznose akciza na gorivo u slučaju da na međunarodnom naftnom tržištu dođe do značajnog rasta cijena.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Cijene svih vrsta goriva od sinoć su veće pet centi po litru, čime su se izjednačile sa rekordima iz 2012. godine, pišu Vijesti.

Ministarstvo je u novembru prošle godine predložilo izmjene Zakona o akcizama, koje su predviđale povećanje akciza na cigarete, alkohol, slatkiše i plastiku za jednokratnu upotrebu, a jedan član odnosio se i na mogućnost da u vanrednim situacijama Vlada može privremeno sniziti akcize na gorivo čime bi se smanjila i njihova cijena.

Međutim, većina poslanika je komentarisala samo dio u vezi povećavanja akcize, pa je za izmjene glasalo svega 15 poslanika - URA, Demokrate, Prava i Demos. Protiv je bilo 35 poslanika a 29 uzdržano. Većina poslanika opozicije - DPS, SD, SDP i manjina bila je tada protiv ovih izmjena, kao i dijela vladajuće koalicije iz DF-a.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Branko Krvavac saopštio je da je inicijativa kojom bi Vlada mogla da snizi iznos akciza zaustavljena u Skupštini.

Ministarstvo kapitalnih investicija je još na proljeće prošle godine uputilo Ministarstvu finansija predlog da se razgovara o sniženju akciza na gorivo, zbog očekivanog rasta cijena nafte na međunarodnim berzama, ali tada nijesu dobili odgovor.

Unija slobodnih sindikata uputila je u ponedjeljak inicijativu Skupštini u kojoj predlaže dopunu Zakona o akcizama, kojim bi se iznos akciza na goriva u slučaju značajnih povećanja cijena na berzama mogao smanjiti 30 odsto.

”U slučaju značajnijeg povećanja cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu, Vlada može donijeti odluku o umanjenju iznosa akcize do 30 odsto za olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja iz člana 52 stav 3 tačka 2 i tačka 4 alineja 1 ovog zakona, na period dok traje poremećaj cijena mineralnih ulja na svjetskom tržištu”, navedeno je u predloženom članu Zakona.

Akciza na dvije vrste benzina iznosi 55 centi po litru, a kod eurodizela 44 centa. Na ove iznose se dodatno obračunava i porez na dodatu vrijednost (PDV) od 21 odsto, tako da ukupne dažbine 87 i 73 centa po litru. Ukoliko bi se iznos akcize smanjio tih 30 odsto, litar goriva bio bi jeftiniji 16 do 20 centi.