Ekonomija

PRIORITET PREGOVORI O UDRUŽIVANJU POTENCIJALA KONCESIONARA ZA ISTRAŽIVANJE

Autor Alen Kasmić Izvor MINA

Pregovori sa predstavnicima koncesionara Energeana, Enija i Novateka za udruživanja potencijala za brzi nastavak istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju jedan je od prioritetnih ciljeva Uprave za ugljovodonike, saopštio je njen izvršni direktor Marko Adžić.

Izvor: DanielAzocar/iStockphoto

On je, na sastanku sa ministrom kapitalnih investicija Mladenom Bojanićem, kazao da su među kratkoročnim ciljevima koji se nameću kao priorietni i pregovori sa predstvnicima Enija i Novateka za izradu gasne bušotine, priprema multyclient tendera, kao i zakona za seizmička istraživanja i formiranje rezervi naftnih derivata.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija saopšteno je da je Bojanić sa sagovornicima diskutovao i o seriji dugoročnih ciljeva, te dao punu podršku da se razgovori na tom polju nastave u cilju daljeg razvoja i implementacije predočenih projekata.

Kao primarni dugoročni ciljevi navedene su getermalne koncesije, koncesioni ugovori za istraživanja ugljovodonika na kopnu i moru i plutajuće vjetro-elektrane.

Adžić je inofmisao Bojanića o predstojećoj demobilizaciji bušnog postrojenja koncesionara Eni i Novatek, kao i o tome da je koncesionar u obavezi da u roku od pola godine od okončanja bušenja koncedentu dostavi potpuni izvještaj sa preciznim informacijama o ishodu bušenja.

Iz Ministarstva su naveli da su indikatori upereni na karakteristike tla, kao što su poroznost i propustnost pokazali da se radi o suvoj ili dry hall bušotini, a da je za finalne rezultate potrebno sačekati na izvještaj koncesionara.

Sastanku su, pored Bojanića i Adžića, prisustvovali i državni sekretar za energetiku i rudarstvo, Marko Perunović, generalna direktorica Direktorata za rudarstvo, geologiju i ugljovodonike, Vera Keljanović, kao i predstavnik Odjeljenja za sigurnost operacija sa ugljovodonicima, Miloš Bogdanović.

Tagovi