Ekonomija

UNIJA SLOBODNIH SINDIKATA PISALA KRIVOKAPIĆU: VLADA DA LIMITIRA CIJENE GORIVA

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Unija slobodnih sindikata (USSCG) traži da Vlada hitno pristupi izmjeni zakonske regulative i limitira cijenu goriva, barem na određeni vremenski period.

Izvor: MONDO

„Tražimo da Vlada hitno pristupi izmjeni zakonske regulative i da limitira cijene goriva dok se one ne stabilizuju na svjetskoj berzi, kao i cijene robe i usluga koje zadnjih mjeseci bilježe nagli rast, jednim dijelom upravo zbog poskupljenja goriva“, navodi se u dopisu USSCG upućenom premijeru Zdravku Krivokapiću.

Možda ce vas zanimati

 USSCG se u julu obratila Krivokapiću sa inicijativom da Vlada limitira cijenu eurosupera 95 i eurodizela na maksimalnih 1,1 EUR po litru, na teret dijela akciza koje država prihoduje od nafte i naftnih derivata.

„Kako smo tada naveli već više od deset puta je došlo do poskupljenja goriva što predstavlja veliki udar na budžet građana, od kojih se većina nalazi u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju“, rekli su iz USSCG.

Ta poskupljenja nafte i naftnih derivata dodatno su, kako su rekli, uticala na poskupljenje osnovnih životnih namirnica, dobrim dijelom zbog činjenice da Crna Gora većinu robe nabavlja iz uvoza, te je porastom cijene goriva dodatno poskupio transport, što se negativno odrazilo na finalnu cijenu namirnica, od kojih su neke i udvostručene.

„Isto važi i za cijene usluga koje su posredno ili neposredno vezane i zavise od cijene nafte i naftnih derivata“, dodaje se u saopštenju.

Iz USSCG su podsjetili da je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić u oktobru prošle godine, na pitanje o mogućnosti da se smanje akcize na gorivo, rekao da je potrebno usvojiti novi Zakon o energetici koji bi omogućio markiranje goriva, odnosno uvođenje hemijskih akciznih markica, nakon čega bi se otvorio prostor za smanjenje akciza.

„Takođe, zbog uticaja koronavirusa ostalo je bez posla, a time i bez izvora prihoda, oko 20 hiljada naših građana, čime je njihova i egzistencija njihovih porodica dodatno ugrožena“, rekli su iz Unije.

Tagovi