Ekonomija

AVION AIR MONTENEGRA LETIO DO PORTUGALA BEZ ZNANJA CARINE

Autor Jovana Raičević Izvor Pobjeda

Avion Air Montenegra, registarskih oznaka 40-AOB, napustio je krajem novembra područje Crne Gore bez obavještenja carinskog organa i bez rješenja nadležne carinarnice za postupak pasivnog oplemenjivanja, saopšteno je Pobjedi iz Uprave prihoda i carina.

Izvor: Vlada Crne Gore

Time je, kako su precizirali iz Uprave, državna avio-kompanija prekršila carinski zakon, počinivši prekršaj iz člana 242, stav jedan, tačka sedam, navodi Pobjeda.

Ovaj član propisuje da će pravno lice koje organizuje pasivno oplemenjivanje robe bez odobrenja carinarnice, odnosno izvoz robe van carinskog područja zbog oplemenjivanja u inostranstvu, biti kažnjeno 3.000 do 30.000 eura.

"Prilikom prijema deklaracije za stavljanje robe u postupak pasivnog oplemenjivanja - aviona ,,embraer 195“, registarskih oznaka 4O-AOB, avion nije bio dostupan za pregled. Carinska ispostava Aerodrom Podgorica izdala je dva prekršajna naloga protiv pravnog lica To Montenegro i odgovornog lica u pravnom licu", kazali su Pobjedi u Upravi.

Kako je Pobjeda već objavila, Air Montenegro je krajem novembra poslao avion ,,bravo“ na servis u Portugal, a da prethodno nije ispoštovao carinske procedure zbog čega je kažnjen 3.250 eura. Prekršajni nalozi uručeni su im 27. decembra prošle godine, nakon što se avion vratio sa servisa.

Iz kompanije su Pobjedi kazali da su kasnili sa dostavljanjem dokumentacije potrebne za dobijanje carinske deklaracije, te da su zbog toga kažnjeni. Oni su odgovornost za propust prebacili na kompaniju Portugalia erlajnz koja je u Portugalu radila šestogodišnji servis ,,brava“.

"Naš dobavljač, firma koja je radila servis 40-AOB, zbog svojih internih procedura je kasnila sa dostavljanjem ugovora, tj. potrebnih dokumenata, koji su inicijalni korak u ovoj vrsti carinske procedure. Jedinstvena carinska isprava za avion 40-AOB je samo zbog navedenog razloga dostavljena sa određenim manjim zakašnjenjem, dok je prekršajna prijava u ukupnom iznosu od 3.250 eura uredno izmirena", naveli su iz Air Montenegra za Pobjedu.