Ekonomija

MILATOVIĆ: Minimalna zarada tri puta veća nego prije deset godina

Autor Gordana Bojanić

Minimalna zarada u Crnoj Gori tri puta je veća nego prije deset godina, dok su cijene vekne pšeničnog hljeba manje, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

On je podsjetio da je cijena pšeničnog hljeba 2012. godine, kada je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Petar Ivanović postao ministar poljoprivrede bila 70 centi, a minimalna zarada 146 eura.

„Danas je cijena pšeničnog hljeba manja, i kreće se od 50 do 65 centi, dok je minimalna zarada tri puta veća i iznosi 450 eura“, naveo je Milatović na Tviter nalogu, reagujući na Ivanovićev tvit.

Ivanović je prethodno na svom Tviter nalogu napisao da je prvi radni dan u ovoj godini počeo poskupljenjem osnovne životne namirnice - hljeba, 30 odsto.

„Tako su dogovorili ministri ekonomije i poljoprivrede. Ovo je tek početak. Evropa sad“, poručio je Ivanović.

U Crnoj Gori od ponedjeljka važe nove cijene hljeba, koje ne prelaze 65 centi po vekni osnovne vrste.

Predstavnici industrijskih pekara, velikih trgovačkih lanaca, ministarstava ekonomskog razvoja i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i Privredne komore (PKCG) usaglasili su se krajem decembra da preporučena maloprodajna cijena osnovne vrste hljeba ne prelazi 65 centi po vekni.

Odluka Vlade o zamrzavanju cijene te vrste hljeba, iz jula prošle godine, istekla je 31. decembra, a nije produžena. To znači da julska uredba o ograničavanju cijena više nije na snazi i da pekari i trgovci mogu samostalno da ih formiraju.

Vlada je u julu ograničila cijenu pšeničnog hleba od 500 do 600 grama na 50 centi.