Ekonomija

MILATOVIĆ: POVEĆANJE ZARADA DOVEŠĆE DO ODRŽIVIJEG EKONOMKSOG MODELA OD PRETHODNOG!

Autor Mia Stanković Izvor Standard

Povećanje zarada u Crnoj Gori dovešće do novog ekonomskog modela – koji je inkluzivniji i održiviji od prethodnog, poručio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

“Jedna od bezbroj upečatljivih diskusija na Oxfordu je bila na časovima ekonomske istorije na kojima je profesor Robert Allen predavao, izmedju ostalog, i o razlozima zbog kojih se industrijska revolucija desila baš u Engleskoj, a ne u nekoj drugoj zemlji svijeta”, naveo je ministar na Tviteru, prenosi Standard.

Milatović dalje kaže da je profesor u svojoj knjizi “The British Industrial Revolution in Global Perspective”, utvrdio da su razlozi za to bili upravo ekonomski, a ne kulturološki, institucionalni ili neki drugi.

“Naime, odnos visokih plata i niskih cijena energenata, prisutan tada samo u Engleskoj doveo je do primjene tehnoloških inovacija – i na kraju rezultirao izumom parne mašine. Povećanje zarada u CG možda neće dovesti do industrijske revolucije, al sasvim sigurno hoće do novog ekonomskog modela – koji je inkluzivniji i održiviji od prethodnog”, zaključuje Milatović, navodi Standard.