Ekonomija

KORDIĆ: VLADA IMA POTPUNU NAMJERU DA SE ZADUŽI

Autor Milena Mijušković Izvor mondo.rs

Poslanica DF-a Simonida Kordić, u toku rasprave o Budžetu za 2022. na Odboru za ekonomiju, finansije i budžet istakla je da su javne finansije javne i da one moraju da budu transparentne.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

“Budžet kaže u članu 15 da će se sredstva 500 miliona eura pokrivati iz depozita koji su na raspolaganju i da neće biti dodatnih zaduživanja. U istom članu Vlada traži da joj se odobri zaduženje od 500 miliona eura. Vlada ima potpuni namjeru da se zaduži. Čak ministar preko ovoga ima pravo da se zaduži bez limita kada to bude potebno”, dodaje ona, prenosi Standard.

Ističe i da pored toga navode zaduženja za dodatne projekte.

Možda ce vas zanimati

“Ono što je podnijeto u budžetu je, malo je reći, zabrinjavajuće. Budžet kaže da će se sredstva potrebna za pokrivanje deficita budžeta u iznosu od 500 miliona eura pokrivati iz depozita i drugih elemenata i da tu ne biti daljih zaduživanja. Međutim, nažalost, Vlada traži da joj se odobri zaduženje takođe od 500 miliona eura da bi se pokrivali deficiti i stvorila rezerva za narednu godinu.To su stvari koje nas uvjeravaju da Vlada ima potpunu namjeru da se zaduži. Ako se usvoji odluka o zaduživanju, parlament se više ne pita, Vlada je dobila blanko ček. I to nije sve. Ministar finansija, pored ovoga, ima pravo da se zaduži kad procijeni da je to potrebno bez limita… Pored toga u budžetu se navode zaduženja vezana za projekte čija je ukupna vrijednost 339 miliona eura”, pojasnila je Kordić.

Ona ističe da Vlada ima intenciju da se u narednoj godini zaduži najmanje 1,4 milijarde eura.

Kordić kaže da su ovo pitanja koja potencijalno lome kičmu ovoj državi i narodu, kako piše portal Standard.