Ekonomija

MILATOVIĆ: Budžet će biti usvojen do kraja godine, za DPS reforma nabolja opcija

Autor Kristina Stevović

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović saopštio je kako očekuje da će doći do zajedničkog kompromisa predstavnika partija parlamentarne većine i premijera Zdravka Krivokapića tokom konsultacija o budžetu za 2022. godinu.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Milatović je u emisiji Link na Radiju Crne Gore rekao da vjeruje da će poslanici odgovorno pristupiti kad je u pitanju program Evropa sad, te da će ga podržati u parlamentu.

"To je nešto što građani očekuju od njih, i ovaj potez premijera ide u tom pravcu da se kroz razgovor s predstavnicima parlamentarne većine dođe do odgovarajućih rješenja", rekao je Milatović.

On je poručio da su bolji životni standard građana, konkurentnija privreda i ubrzanje EU integracije ključni zadaci Vlade Crne Gore.

"Mi smo jasno na tom putu i od tog puta se apsolutno neće odustati", rekao je Milatović.

 Vrijednost predloženih amandmana u parlamentu je oko 400 miliona eura, kaže Milatović, i podsjeća da je Vlada predložila budžet sa pretpostavkom deficita za narednu godinu od 3,8 procenata.

"Uz sve ove dodatne amandmane deficit bi bio 12-13 odsto, a to je sasvim sigurno fiskalno neodgovorno i takav budžet ne bi smio usvojen", rekao je Milatović.

Na pitanje u kojem dijelu očekuje kompromise, Milatović je rekao da bi dogovora moglo doći u dijelu koji se tiče penzija i dječjih dodataka.

"Ne bih želio da izjavim dok ne dođe do dogovora, a sve u cilju postizanja fiskalno odgovornog budžeta", rekao je Milatović.