Ekonomija

ABAZOVIĆ: BAR ZA NEKOLIKO GODINA DOBIJA HOTEL SA PET ZVJEZDICA! RADISON HOTEL GRUPA DOLAZI U CRNU GORU

Autor Jovana Raičević

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović na konferenciji za medije povodom izgradnje hotela sa pet zvjezdica u Baru rekao je da Vlada pokušava da se bavi optimističnim stvarima i da je cilj da Bar za tri, četiri godine dobije hotel sa pet zvjezdica.

Izvor: Vlada Crne Gore/YouTube/screenshot

Na konferenciji su govorili i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i predsjednik Liko Soho Group Igor Lisov.

“Ideja je da Bar kao destinacija koja do sada nije imala značajnije brendove, dobije svoj brend, hotel sa pet zvjezdica. Resorni ministri su preduzeli sve aktivnosti za stvaranje dokumentacije, ali je ideja da pokažemo otvorenost za dolazak brendova u Crnu Goru”, kazao je Abazović.

On je rekao da poziva sve na poštovanje ugovornih obaveza i grade jedanu biznis atmosferu u kojoj će biti lako da dolaze do novih projekata.

 Ministar Jakov Milatović je kazao da su nakon snažnog oporavka turizma imali jednu dobru novost za Bar, a to je informacija da će u saradnji sa liderom igejming industrije u Americi od juna imati Bar kao jedan hub regionalni za igejmin industriju.

“Ovo je značajno za unapređenje turističke sezone u Baru. Investitor je od 2019. imao ugovorni odnos u dijelu realizacije projekata. Tražio je da bude dio strateških projekata Vlade, da je jedini hotel koji je dao bankarsku garanciju u iznosu od 7,5 miliona eura. Ovaj hotel sa pet zvjezdica sa 322 jedinica očekujemo do 2025”, kazao je Milatović.

On je naglasio da Vlada čini sve napore da od Bara, koji možda u prethodnom periodu nije bio prepoznat sa bogatom turističkom ponudom, pogotovo od hotela sa pet zvjezdica, u narednom periodu to i postane.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da pored bankarske garancije od 7,5 miliona eura, koja je data u okviru ekonomskog državljanstva, imaju garanciju da će preko 57 miliona eura biti investirano sledećih pet godina.

“Vrlo ambiciozan plan. Mi vjerujemo da će se ispuniti”, kazao je Spajić.

Predsjednik Liko Soho Group Igor Lisov ističe da imaju vrlo ozbiljne namjere. Dostavili smo svu neophodnu dokumentaciju i bankarske garancije. Od mnogo brendova sa kojima smo vodili pregovore, odlučili smo se za Redison grupu. To je kompanija od najvećih brendova na svijetu, imaju ogromno iskustvo.”

Prva faza projekta je hotelski kompleks sa pet zvjezdica sa punom infrastrukturom-322 hotelska apartmana.

“Želimo da izgradimo dodatnu infrastrukturu okolo kompleksa”, precizirao je Lisov.

Predsjednik Radison hotel grupe Dejvid Dženkis rekao je da je Crna Gora prelijepa zemlja čija će postojeća turistička infrastruktura biti još poboljšana.

“Radison grupa je dugo godina zainteresovana da uđe u Crnu Goru. Našli smo ovaj projekat i dobrog investitora. Radison grupa je jaka na Balkanu-Hrvatskoj, Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji…Mi vjerujemo u potencijal Crne Gore”, naglasio je Dženkis.

Kako je istakao, turizam je izuzetno važan za Crnu Goru.

“Kao jedna od najvećih hotelskih grupa vjerujemo da možemo da dovedemo mnogo turista u Crnu Goru i da ovorimo mnog radnih mjesta”, izjaio je Dženkis.

Neće, prema njegovim riječima, razvijati samo ljetnji turizam, već cjelogodišnji program.

“Želimo da razvijamo konferencijski turizam. Bar je vrlo interesantan, posebno mi se svido stari Bar”, naglasio je Dženkis.