Ekonomija

CBCG: Naknade mogu biti samo opravdani troškovi

Autor Kristina Stevović Izvor Vijesti

Svi kreditori, pa u tom smislu i sve banke, su dužne da naknade za prijevremenu otplatu kredita usklade sa opravdanim troškovima neposredno povezanih sa prijevremenom otplatom kredita, saopšteno je “Vijestima” iz Centralne banke.

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Presudom Višeg suda nedavno je postala pravosnažna presuda Osnovnog suda od 14. januara ove godine kojom se Crnogorskoj komercijalnoj banci zabranjuje da u ugovorima o kreditu koje nudi potrošačima ugovara naknadu za prijevremenu otplatu kredita u procentima od jedan i 0,5 odsto zavisno od iznosa kredita. Sud je u presudi nalažio da banka pravedno i objektivno odredi naknadu na osnovu opravdanih troškova koje ima neposredno povezane sa prijevremenom otplatom kredita.

Iz CBCG navode da je ova norma već definisana članom 23 Zakona o potrošačkim kreditima, kao i da su oni na to već ukazivali.

”U cilju obezbjeđivanja jedinstvene primjene odredbi člana 23 Zakona o potrošačkim kreditima, CBCG je preventivno intervenisala, ukazujući kreditorima na obavezu da svoje poslovanje usklade sa odredbama člana 23 Zakona o potrošačkim kreditima, na način što će utvrditi kriterijume za pravednu i objektivnu naknadu troškova neposredno povezanih sa prijevremenom otplatom kredita u svakom konkretnom slučaju”, naveli su iz CBCG.

Potvrdno su odgovorili i na pitanje da li su sada sve banke u Crnoj Gori obavezne da svoje naknade za prijevremenu otplatu kredita upodobe sa ovom presudom.

”Presuda na autoritativan način reguliše ponašanje stranaka u presuđenoj stvari i ona mora da bude istovremeno i izvor pravne sigurnosti, a to može samo ako je regulisanje pravnog odnosa presudom konačno i neizmjenljivo. Svi kreditori, pa u tom smislu i sve banke, su dužne da svoje poslovanje usklade sa odredbama člana 23 Zakona o potrošačkim kreditima, na način da naknada neposredno povezana sa prijevremenom otplatom kredita predstavlja objektivnu naknadu opravdanih troškova neposredno povezanih sa prijevremenom otplatom kredita”, kazali su iz CBCG.

Oni su naveli i da prate da li banke poštuju ovu presudu, odnosno član 23 Zakona o potrošačkim kreditima.

”Ostvarujući funkciju nadzora nad potrošačkim kreditiranjem, Centralna banka u postupku neposrednih kontrola kreditora, kojima je izdala dozvolu za rad, vrši ocjenu ostvarenog nivoa zaštite prava potrošača, između ostalog, kroz ocjenu usklađenosti poslovanja kreditora sa odredbama člana 23 Zakona o potrošačkim kreditima. Pravo potrošača na prijevremenu otplatu i način prijevremene otplate, kao i prava kreditora na naknadu i način utvrđivanja naknade, uređena su odredbama člana 23 Zakona o potrošačkim kreditima. U kontekstu odredbi člana 23 Zakona o potrošačkim kreditima, svaki kreditor je dužan da polazeći od strukture sopstvenih troškova, utvrdi kriterijume za pravednu i objektivnu naknadu troškova neposredno povezanih sa prijevremenom otplatom kredita u svakom konkretnom slučaju”, naveli su iz CBCG.G.K.

U članu 23 Zakona o potrošačkim kreditima, na kojeg se poziva CBCG, je navedeno da potrošač ima pravo da prijevremeno, u bilo kom trenutku, djelimično ili u potpunosti ispuni svoje obaveze iz ugovora o kreditu, u kom slučaju ima pravo i na smanjenje ukupnih troškova kredita za preostali iznos kamata i drugih troškova u vezi preostalog roka trajanja ugovora.

”U slučaju prijevremene otplate kredita kreditor ima pravo na pravednu i objektivnu naknadu opravdanih troškova neposredno povezanih sa prijevremenom otplatom kredita, pod uslovom da je prijevremena otplata izvršena tokom perioda za koji je ugovorena fiksna kamatna stopa”, navedeno je u ovom članu.

U sljedećem stavu piše da iznos naknade ne smije biti veći od 1% iznosa kredita koji se prijevremeno otplaćuje ako je period između dana prijevremene otplate i roka dospijeća iz ugovora o kreditu duži od 12 mjeseci, i ne više od 0,5 odsto ako taj period nije duži od 12 mjeseci.

Banke su iznose naknada upravo definisale na ovim maksimalnim procentima, a ne u iznosu stvarnog i obrazloženog troška.

Tagovi