SVI LOKALNI IZBORI U JEDNOM DANU?

ZAKONODAVNI ODBOR PODRŽAO PRIJEDLOG DOPUNE ZAKONA O LOKALNOJ SAMOUPRAVI

Autor Jovana Raičević Izvor CdM

Većinom glasova Zakonodavni odbor je danas konstatovao da je Prijedlog dopune Zakona o lokalnoj samoupravi u skladu sa Ustavom i pravnim poretkom Crne Gore. Sedam članova odbora glasalo je za, a četiri protiv, i to tri poslanika DPS-a, i jedan LP-a.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Poslanici parlamentarne većine dostavili su prošle sedmice Skupštini dopune Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je predviđeno da lokalni izbori budu održani u 16 opština i Golubovcima istog dana naredne godine i zatražili da budu usvojene po hitnom postupku. Odbornicima u skupštinama opština Cetinja, Mojkovca, Petnjice, Ulcinja i Berana produžava se mandat do izbora koji će biti održani naredne godine.

“Ovaj zakon predstavlja golo pravno nasilje i urušavanje ustavnog i pravnog sistema Crne Gore. I kao takav ne zaslužuje da prođe na ovom odboru. Nema valjanih razloga da se donosi po hitnom postupku. Ne smije mu se dati retrokativno dejstvo. Izbori raspisani na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici (zakazani za 5. decembar) temelje se na Ustanvom ovlalašćenju predsjednika Crne Gore, i to se može se dovesti u pitanje”, kazala je članica Odbora Jovanka Laličić (DPS) Laličić, a prenio CdM.

Andrija Popović (Liberalna partija) je kazao da je ovaj prijedlog protivustavan i protivzakonit:

“Tim odbornicima bi se mandat produžio za pola godine, a znamo da po Ustavu i Zakonu mandat odbornika i poslanika traje četiri godine. Izbori u 24 opštine su za Liberalnu partiju prihvatljivi, ali to se mora odraditi u sklopu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, ali ne ovakvom pravnom silom”.

"Marta Šćepanović (DPS) je rekla da je čudi to što se ovaj predlog zakona u proceduri našao 16. jula, a kad su se održavali izbori u Nikšiću i Herceg Novom nije se taj zakon pominjao" , saopštava CdM.

Kazala je da se ovaj zakon isključivo predlaže politički, te da ne može da se obrazlaže pravno.

“Mogli smo i mi kada smo bili vladajuća većina da predlažemo ovaj zakon tamo gdje nam odgovara. Je li to cilj? Da svaka naredna vladajuća većina može da mijenja kaldendar u zavisnosti od istraživanja”, rekla je Šćepanović, koja smatra da je ovaj predlog zakona bježanje od izbornih rezultata.

Istakla je da je Evropska komisija u izvještaju saopštila da je za izbore u jednom danu, ali da treba konsenzus, sa dvije trećine.

 Predlagač zakona Momo Koprivica, kazao je da je ambicija da se akteri na političkoj sceni podstaknu da se opredijele za posvećeno obavljanje javnih poslova i reformskih aktivnosti umjesto stalnog vođenja izbornih kampanja.

On smatra da konstantno vanredno političko stanje, tenzije, polarizacije i sukobi odgovaraju onima koji žele vanpravne mehanizme po opštinama.

“Imali smo priliku da gledamo kako se Šaranoviću repetira pištoilj uz glavu, i to od strane lica koje je osumnjičeno za pripremu ubistva”, kazao je Koprivica.

Podsjetio je da je Vladimir Bilčik rekao da nije najbolja vijest za stabilnost i rad državnih institutcija ako je država u stalnoj političkoj kampanji, jer se lokalni izbore održavaju u različitim vremenskim periodima.

"Istakao je da Ustav dozvoljava rektroaktivno dejstvo, propisano ako to zahtijeva javni intres u postupku donošenja zakona i ukoliko se utvrdi javni interes u postupku donešenja zakona" , piše CdM.

O produženju mandata lokalne samouprave, Koprivica kaže da to nije propisano Ustavom, već upravo Zakonom o lokalnoj samoupravi koji se danas mijenja.

“Razumijem vas da vi danas morate da branite danas ono što je neodbranjivo. Čuli smo danas novo tumačenje retroaktivnosti zakona, biće to prilog pravnoj teoriji, ali ostavimo to. Pravni osnov za raspisivanje izbora stoji u čalnu 95 Ustavu, u Zakonu 13 Zakona o izboru poslanika i namjesnika i članu 37 Zakona o lokalnoj samoupravi”, odgovorila je Laličić Koprivici.

Šćepanović je pitala zašto nije bio javni intres da se mijenja ovaj zakon kada su bili izbori u Nikšiću i Herceg Novom.

Popović je kazao da bi bilo dobro odložiti izbore u ove tri opštine zbog epidemiološke situacije, ali je to besmisleno ako se ne odlože i novogodišnji dočeci u crnogorskim gradovima.

Koprivica je kazao da je značajno što niko od političkih aktera ne spori objedinjavanje izbora.

“Ovim zakonom se ne uskraćuju bilo kakva prava bilo kome. Zakon se odnosi i na opštine gdje parlamentarna većina ima vlast, kao i opozicija. Ovdje prvenstveno mislim da opštinu Berane.Mi ne izbjegavamo Odbor za izbornu reformu, zna se ko ga je ranije bojkotovao” rekao je on.

Predloženim dopunama je predviđeno da lokalni izbori iduće godine budu održani u Mojkovcu, Petnjici, Cetinju, Ulcinju, Beranama, Podgorici, Baru, Bijelom Polju, Danilovgradu, Kolašinu, Plavu, Plužinama, Pljevljima, Rožaju, Žabljaku i Šavniku.

"Dopune Zakona o lokalnoj samoupravi dostavili su poslanici Momo Koprivica, Slaven Radunović, Branko Radulović, Dragan Ivanović i Miloš Konatar" , zaključuje CdM.