Politika

BEČIĆ: LOPTICA JE U DVORIŠTU VLADE, ODGOVORNOST JE NA ONIMA KOJI ODBIJAJU SVAKI DOGOVOR

Autor Gordana Bojanić

Velika je odgovornost na onima koji odbijaju pokušaj postizanja dogovora koji treba da dovede do stabilizacije parlamentarne većine i odnosa parlamentarne većine i Vlade, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

On je poručio da je loptica kako u dvorištu Vlade, tako i u dvorištima subjekata parlamentarne većine. Bečić je to kazao na radnom doručku sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije u Crnoj Gori.

“Na svakom koraku i u svakom postupanju branim i braniću Sporazum nosilaca tri pobjedničke izborne liste, čiji sam autor. Evropski put i evropski zakoni su temelji na kojima gradimo Parlament kao modernu, jaku i funkcionalnu instituciju”, kazao je predsjednik Skupštine.

“Bilo je izazova, ali sam uvijek davao maksimum da bude odbranjeno svako slovo evropskog Sporazuma, i tako će biti i ubuduće, bez obzira na konstantne napade koje zbog toga trpim i unutra i vani, jer za mene utabani evropski i evroatlanski put nema alternativu“, kazao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

Bečić je, kako se navodi u saopštenju, govoreći o problematici izbornog zakonodavstva, jasno ukazao na procese koji onemogućavaju konkretne i potrebne iskorake u tom pravcu.

On je istakao evidentno postojanje konstantne polarizacije u društvu, te ocijenio da je Crnoj Gori potreban “konstruktivan, produktivan dijalog koji bi dao održiva i konkretna rješenja, a ne dijalog radi dijaloga“.

Bečić je ukazao i na problem postojanja “kontinuiranih izbornih procesa na lokalnom nivou.

“To zemlju u kontinuitetu drži u stanju nametnute tenzije, podjela, svađa i tenzičnih odnosa između političkih subjekata“, naveo je Bečić i sugerisao da bi rješenje bilo objedinjavanje izbora na lokalnom nivou.

Šefica Delegacije Evropske unije Oana Kristina Popa je, kako se navodi u saopštenju, pozdravila nastavak rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavsta i istakla da je Odbor najbolji model i okvir za razmatranje i donošenje odluka.
Naglasivši da Evropska unija traži širok unutarpartijski dijalog, kao model, koji bi omogućio da “Crna Gora nastavi dalje sa planiranim reformama“, sugerišući da u tim procesima “kvalitet treba staviti ispred brzine“.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine, ambasadorka Popa je pozdravila ulogu predsjednika Bečića u realizaciji Skupštine građana.

Ocijenila je da je ovaj projekat koji je prvi put realizovan u Parlamentu zemlje koja nije članica Evropske unije, a koji je Skupština realizovala u saradnji sa Evropskim parlamentom, završen veoma uspješno, te da “su građani pokazali da se može postići kompromis, bez obzira na razlike“, što bi moglo “inspirisati političare da i oni urade isto“.

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker čestitao je predsjedniku Skupštine na uspjesima i rezultatima 27. saziva Skupštine, koje je postigao u prethodnom periodu.

“Amabasadori zemalja članica EU istakli su da su pomenuti rezultati ostvareni u stanju specifične političke klime u zemlji, te izrazili nadu i očekivanje da će politička situacija u državi biti uskoro riješena kako bi Crna Gora nastavila putem daljeg napretka”, zaključuje se u saopštenju iz Skupštine CG.