Politika

BRISEL 15.NOVEMBRA RASPRAVLJA O CRNOJ GORI?

Autor Jovana Raičević Izvor RTCG

Savjet EU za spoljne poslove raspravljaće 15. novembra 2021.godine o situaciji na Zapadnom Balkanu a kako je saopšteno za Portal RTCG, moguće je da će biti riječi i o situaciji u Crnoj Gori.

Izvor: Vlada Crne Gore

Ministri država članica EU, kako je saopšteno zvanično, razgovaraće o aktuelnim poslovima na evropskoj agendi, navodi RTCG.

Kako najavljuju iz Brisela, sjednica Savjet EU za spoljne poslove trajaće dva dana, ali 15. novembra biće održana rasprava o Crnoj Gori.

"Ministri će razmotriti nedavna dešavanja na Zapadnom Balkanu, nakon čega će uslediti izveštaj o situaciji u Sahelu", piše u saopštenju objavljenom na sajtu EU.

Drugog dana, na zajedničkoj sjednici, ministri spoljnih poslova i odbrane država članica EU razmijeniće mišljenja o prvom nacrtu "Strateškog kompasa EU", koji treba da pruži jasne političke i strateške smjernice o pristupu EU politici bezbjednosti i odbrane za narednih pet do deset godina.

Evropska unija objavila je polovinom oktobra izvještaje o napretku država sa Zapadniog Balkana na putu ka EU, a konkretno za Crnu Goru, rečeno je da treba jačati reforme u oblasti vladavine prava i podsticati politički dijalog o otvorenim pitanjima, zaključuje RTCG.