Politika

BEČIĆ: IZBORI U JEDNOM DANU SMANJILI BI POLARIZACIJE

Autor Gordana Bojanić

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da ne vidi argumente protiv najave da bi lokalni izbori mogli biti održani u jednom danu, krajem maja 2022. godine.

Izvor: Demokrate

Kaže i da bi to moglo da smanji polarizacije u Crnoj Gori. Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za saradnju sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik navodi da stalna izborna kampanja nije dobra za kvalitet rada javne uprave.

Bečić je naveo da je i međunarodna zajednica prepoznala da stalni izborni procesi polarizuju Crnu Goru.

„Motivi su krajnje iskreni i krajnje dobronamjerni. Time se ne uskraćuje bilo kakvo pravo već se produžava mandat određenim Skupštinama OpštinaO“, kazao je Bečić i dodao da će se mandat skratiti i u nekim opštinama gdje je sadašnja većina na vlasti.

„Nije bilo bilo kakvog drugačijeg pogleda, već iskrenog principa i želje da zaustavimo polarizaciju, vanredno političko i stanje i da počnu da duvaju neki ljepši vjetrovi. Ja misilim da je taj zakon i taj predlog zakona nešto što je potrebno Crnoj Gori, što može da racionalizuje mnogo toga u Crnoj Gori i ne vidim argumenta protiv činenice da tih 17 izbornih procesa objedinimo i da se ti lokalni izbori održe krajem maja 2022. godine“, naveo je Bečić.

Bilčik je kazao da je jasno iz dokumenta EP da bi podržali da se konsoliduje izborni proces u Crnu Goru.

„Nije najbolje za stabilnost i rad državnih institucija, ako je zemlja u stalnoj političkoj kampanji“, naveo je Bilčik.

On je kazao i da to nije novo pitanje i da bi EP volio da vidi rješenja i rezultate.

„Pozdravljem činjenicu da će Skupština zasijedati bez bojkota, takođa podržavam mogućnost nastavka rada Odbora za izbornu reformu. Izborna reforma zaslužuje kontrolu od strane javnosti i treba da dobije široku podršku“, naveo je

Bilčik i pozvao sve da se uključe u reformu izbornog zakonodavstva.

„Stalna izborna kampanja nije dobra za kvalitet rada javne uprave“, poručio je Bilčik.

Bečić za spisak rekonstruisane Vlade čuo iz medija

Bečić je komentarisao i pisanje medija I informaciju da je premijer Zdravko Krivokapić spremio spisak rekonstruisane Vlade gdje je za potpredsjednike planirao da ostavi Dritana Abazovića (GP URA) kao prvog vicepremijera, a da druge dvije pozicije pokrivaju Branka Bošnjak (Pokret za promjene) i Momo Koprivica (Demokrate).

Bečić kaže da je za takav spisak saznao iz medija.

„Tako da o onom spisku imena niko sa mnom nije razgovarao“, naveo je Bečić i podsjetio na raniju izjavu Krivokapića - da mu nije žao što Koprivicu nije predložio za ministra pravde.

„Tako da to ime je već pominjano. Meni je žao što je taj proces zastao, ja sam smatrao da taj proces treba da ima svoje faze, da treba da se nastavi, da je nakon prve upješne faze i najvećeg saglasja 38 poslanika i predsjednika Vlade o konceptu, trebalo nastaviti i ući u narednu fazu vidjeti kakva je to konačno struktura Vlade koja bi trebalo da bude, kada govorimo o rokonstruisanoj, koliko bi trebalo da bude ministarstava, ko su ministri koji su zadovoljili i koji definitivno ostaju, koje su upražnjene pozicije, kako dogovoriti kanditaturu za upražnjenje pozicije. Žao mi je što se taj proces nije na taj način nastavio, da se nastavio vjerujem da bismo bili negdje mnogo bliže rješenju“, kazao je Bečić.

Dodaje da je nažalost nastao zastoj od strane tri poslanika, koji su se kako je dodao suprotstavljali tom konceptu. Sa druge strane, kako dodaje, nije bilo ni odgovora na predloge Demokrata.

Iako je sve to, kako dodaje korak nazad, vjeruje u dijalog.

„Vjerujem da ćemo brzo svjedočiti dijalogu, kako bi pokušali riješiti otvorena pitanja“, zaključio je Bečić.