Politika

RADULOVIĆ: IZVJEŠTAJ EVROPSKE KOMISIJE PUTOKAZ DO SUŠTINSKIH REFORMI

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Izvještaj o napretku Evropske komisije (EK) putokaz je za pristupanje Crne Gore suštinskim reformama, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

Izvor: Ministarstvo vanjskih poslova/Tviter

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je razgovarao sa novim ambasadorom Austrije u Crnoj Gori Karlom Milerom.

On je kazao da konstantu odnosa sa Evropskom unijom (EU), predstavljaju vrijednosti koje Crna Gora dijeli sa evropskim državama.

Radulović je dodao da je među tim državama Austrija dokazani prijatelj i vanjsko-politički partner Crne Gore koji pruža kontinuiranu podršku.

U saopštenju se navodi da je Radulović uvjeren da će, za vrijeme Milerovog mandata, odnosi dvije države biti dodatno unaprijeđeni.

Miler je istakao nedvosmislenu podršku Austrije evropskom putu Crne Gore, dodajući da se ta država zalaže da se politika proširenja održi visoko na agendi EU.

“Radulović je naglasio da Crna Gora to izuzetno cijeni, baš kao i nesebično zalaganje Austrije da pomogne tokom zdravstvene krize”, kaže se u saopštenju.

Radulović je ocijenio da su primjer takve solidarnosti bile vakcine Fajzer /Pfizer/, koje su zahvaljujući Austriji i EU partnerima, sačuvale mnoge živote crnogorskih građana.

“On je istakao da je članstvo u EU strateški cilj te da je Crna Gora predana ispunjavanju kriterijuma i uslova”, navodi se u saopštenju.

Radulović je, kako je saopšteno, istakao da poglavlja 23 i 24 predstavljaju srž pregovaračkog procesa i da je Vlada pokazala da iza stava „nulta tolerancija na korupciju“ stoji stvarna volja i posvećenost da se bori protiv te društvene anomalije, kao i organizovanog kriminala.

"Naveo je da Izvještaj o napretku Evropske komisije predstavlja putokaz da posvećeno pristupimo suštinskim reformama”, dodaje se u saopštenju.

Miler je rekao da je optimističan i da ta poglavlja mogu biti ispunjena.

“On je dodao da se Crna Gora, kao geografski mala zemlja, može brzo mijenjati i postati primjer uspješnosti raznolikih inicijativa”, kaže se u saopštenju.