Politika

KRIVOKAPIĆ: OBEZBIJEDIMO PROSPERITET GRAĐANIMA, BRNABIĆ: NADAM SE DA JE OVO POČETAK NOVE FAZE ODNOSA (VIDEO)

Autor Gordana Bojanić Izvor Tanjug

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je, na pres konferenciji nakon sastanka sa predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, da je najviše pažnje tokom sastanka posvećeno ekonomiji i uspostavljanju dobrih veza.

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

Govoreći o auto-putu Bar - Boljare, kazao je da je Crna Gora "jedina država Zapadnog Balkana koja je ostala 'slijepo crijevo' u povezivanju sa ključnim koridorima."

"Mi ćemo sve učiniti da u decembru 2027. dođemo do kontrolne tačke sa auto-putom koji ubrzano gradi Srbija, koja je napravila iskorak u tom dijelu infrastrukture. Ako nemate infrastrukturu, ne možete privući investitore", rekao je Krivokapić.

"Još jedna tema koja nije toliko značajna, ali jeste važna za Crnu Goru je e-uprava, mi želimo da je zajednički realizujemo i da građanima učinimo život lagodnijim", rekao je Krivokapić.

Kaže da su iz medija dolazile otrovne strijele koje ne trabaju ni jednoj ni drugoj strani.

Mi treba da zaboravimo šta je bilo i tražimo mjesta koja nas spajaju i obezbijedimo prosperitet državama”, navodi Krivokapić.

Brnabić je rekla da mnoge stvari vezuju Crnu Goru i Srbiju i da po prirodi stvari dvije države trebalo da imaju najbolje odnose.

"Nadam se da je ova prva zvanična posjeta početak nove faze odnosa sa Vladom Crne Gore i da će, osim obnove političkog dijaloga na najvišem nivou, rezultat posjete biti stabilniji i sadržajniji bilateralni odnosi", rekla je Brnabić.

Ona je Krivokapiću zahvalila što je "spremno i odmah" prihvatio poziv da posjeti Srbiju.

Podsjetila je da je i ranije imala priliku da se sretne sa Krivokapićem, i da su svaki put imali otvoren i konstruktivan razgovor o svim temama.

"Drago mi je da smo i danas, prilikom ove prve zvanične posjete, imali priliku da razgovaramo ponovo i prvi put zvanično, na političke i ekonomske teme, evropskih integracija, regionalne stabilnosti", kazala je Brnabić.

Kazala je da je ekonomija, zbog životnog standardna građana, uvijek jedna od najvažnijih tema kada se sastane sa Krivokapićem, jer je Crna Gora jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije.

"Cilj da što prije dovedemo ukupnu robnu razmjenu na milijardu eura, a da onda razgovaramo kako to da povećavamo", kazala je premijerka Srbije.

Ukupne investicije iz Srbije u Crnoj Gori iznose oko 400 miliona eura, podsjetila je.

Brnabić je poručila da Srbija snažno podržava evropske integracije Crne Gore.

"Treba u tom smislu da se držimo zajedno, radimo zajedno, kako da podržimo svakog partnera na Zapadnom Balkanu u smislu EU integracije".

Rekla je da je prenijela Krivokapiću i da je prioritet Beograda stabilan i povezan region, te da su u tom smislu odnosi sa Podgoricom važni za stabilnost regiona.

Brnabić je rekla da su razgovarali o nastavku auto-puta "Miloš Veliki" ka granici sa Crnom Gorom, kao i da je cilj modernizacija pruge Beograd - Bar.

Razgovarano je i o mogućnosti održavanja prve zajedničke sjednice dvije vlade. "Nastavićemo razgovore i nadam se da ćemo naći termin", kazala je Brnabić.

Pozvala je Krivokapića da razmisli o otvorenom pozivu koji Crna Gora ima za inicijativu "Otvoreni Balkan" i poručila da Crna Gora u Beogradu ima pouzdanog partnera.

Brnabić je ranije jutros upriličila, ispred Palate Srbija, svečani doček za Krivokapića, uz počasnu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himni dvije zemlje.

Brnabić i Krivokapić razgovaraće najprije u četiri oka, a zatim će uslijediti plenarni sastanak delegacija dvije vlade.

Obraćanje medijima predviđeno je za 11.45.

Krivokapić se prethodno sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a danas će se sastati i sa predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.