Politika

ĐUKANOVIĆ ĆE UČESTVOVATI NA SAMITU SVJETSKIH LIDERA U GLAZGOVU

Autor Jovana Raičević

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović učestvovaće na Samitu svjetskih lidera, koji će danas i sjutra biti održan u okviru konferencije država ugovornica Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimi.

Izvor: Predsjednik Crne Gore

Đukanović će, kako je saopšteno iz službe za informisanje predsjednika, na Samitu svjetskih lidera učestvovati na poziv britanskog premijera Borisa Džonsona.

On će prvog dana samita govoriti u okviru sesije na najvišem nivou, na kojoj će učestvovati više od 120 svjetskih lidera.

 „Đukanović će istog dana biti gost na prijemu koji kao domaćin samita priređuje Džonson“, kaže se u saopštenju.

Kako je najavljeno, drugog dana boravka u Glazgovu, Đukanović će na poziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena i predsjednice Evropske komisije Ursule Fon der Lajen učestvovati na skupu kojim će zvanično biti pokrenuta inicijativa Evropske unije i SAD-a „Globalni program obavezivanja na smanjivanje emisije metana“.

„Samit u Glazgovu se organizuje s namjerom da svjetski lideri predstave konkretne poteze i kredibilne planove za dostizanje ciljeva, i koordinisane akcije kojima će se odgovoriti na promjenu klime“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će Đukanović na marginama samita imati bilateralne kontakte uobičajene za međunarodne skupove na visokom nivou.