Politika

Izvještaj EK konstatovao napredak u slobodi kretanja kapitala

Autor Kristina Stevović

U Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2021. godinu konstatovan je napredak u poglavlju 4 - Sloboda kretanja kapitala, kazala je šefica Radne grupe za to poglavlje, Marijana Mitrović Mijatović.

Izvor: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Tanjug

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata vlade, ona je istakla da će usaglašavanje sa evropskim zakonodavstvom u ovoj oblasti dodatno povećati transparentnost i konkurentnost na tržištu, bolju informisanost i zaštitu potrošača, stvoriti uslove za inovacije na tržištu elektronskih plaćanja, obezbijediti sigurnija plaćanja, kao i uvesti nove pružaoce platnih usluga što će sve u krajnjem rezultirati smanjenjem troškova plaćanja i dovesti do krajnjih benifita za građanje a to su niže naknade i provizije za platne usluge.

 Dodatno, kako je istakla, članstvom u EU, građani će dobiti jednake uslove i tarife za korišćenje platnih usluga kao u državama članicama, čime će korišćenje Eura dobiti svoju punu upotrebnu vrijednost.

"Crna Gora će, pristupanjem jedinstvenom tržištu u oblasti slobode kretanja kapitala, dodatno unaprijediti status atraktivne destinacije za strane investitore kroz uklanjanje postojećih administrativnih i regulatornih barijera, što će povećati konkurentnost, stvoriti dodatni priliv zdravog kapitala na naše tržište i otvoriti 'vrata' za pokretanje novih investicija u raznim sektorima, a samim tim i pozitivno uticati na otvaranje novih radnih mjesta", kazala je Mitrović Mijatović.

Članovi Radne grupe su razmotrili tekuće i planirane aktivnosti u okviru Mape puta za ispunjenje završnih mjerila u ovom poglavlju i dogovorili dinamiku izvršenja obaveza u narednom periodu.

Radna grupa za poglavlje 4 je formirana 4. oktobra i broji 20 članova.