Politika

ESKOBAR: NAŠE PARTNERSTVO SA CRNOM GOROM NE ZASNIVA SE NA BILO KOJOJ POLITIČKOJ PARTIJI

Autor Jovana Raičević Izvor RTCG

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar kazao je da Vašington podržava evropske integracije Crne Gore i da su spremni da sarađuju sa svim snagama koje se zalažu za reformske procese", prenosi portal RTCG. Eskobar će u novembru posjetiti Crnu Goru.

Izvor: twitter/printscreen

Eskobar je govorio danas pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma.

"Već smo naglasili da je naše partnerstvo sa Crnom Gorom – partnerstvo sa državom, njenim narodom i demokratskim institucijama, a ne bilo kojoj političkom partijom. Spremni smo da sarađujemo sa svim crnogorskim partnerima koji dijele viziju suvjerene, inkluzivne, demokratske zemlje koja sprovodi neophodne reforme kao aspirant za članstvo u EU, dok istovremeno poštuje svoje važne obaveze kao odlučna saveznica u NATO", smatra Eskobar.

On je saopštio da se nadaju inkluzivnom dijalogu koji treba da ima za cilj jačanje ekonomskog potencijala, demokratije i vladavine prava.

"Umjesto okretanja nacionalističkim agendama, odnosno identitetskim pitanjima i nacionalističkoj retorici koja dijeli društvo", rekao je Eskobar.

On je istakao da su tražili od crnogorske vlade da poštuje obaveze prema NATO, i da to prate vrlo detaljno i pažljivo, uključujući status DF-a i njihovog mogućeg ulaska u rekonstruisanu vladu.

"Predstavnici Vlade nas uvjeravaju da su sve članice koalicije saglasne da nema promjene politike prema NATO, priznaju nezavisnosti Kosova i nastavka puta ka EU. Mi to vrlo pažljivo pratimo", rekao je Eskobar, a prenio RTCG.

 Naglasio je da je crnogorska Vlada obezbijedila transparentnost u vezi svih pitanja koja se tiču odnosa sa NATO, uključujući i pitanja bezbjednosti.

"Rekao bih da je Crna Gora i dalje naš blizak saveznik i prijatelj", naveo je Eskobar.

On je ukazao da Kina prednjači kada su u pitanju netransparentni ugovori u vezi energetike i infrastrukture, i da se SAD, sa evropskim partnerima i vladama u regionu, suprotstavlja tome.

"Eskobar je podvukao da je cilj SAD konkretna podrška svim zemljama zapadnog Balkana da što prije dođu do evropskih i evroatlanstkih struktura. Kazao je da se, ipak, vidi maligni uticaj, poput ruskog i kineskog, i da EU treba da se snažnije angažuje po pitanju procesa pridruživanja" , navodi RTCG.

"Mi podržavamo dijalog Srbije i Kosova. Dijalog je ključna forma u kojoj obje strane moraju da riješe nesuglasice, a idealno bi bilo kroz međusobno priznanje", naglasio je Eskobar.

Američki zvaničnik je najavio da će u novembru posjetiti region, i to da odmah nakon posjete BiH dolazi u Crnu Goru. Kazao je kako vjeruje da su pred zapadnim Balkanom bolji dani.

"Eskobar, koji obavlja i funkciju specijalnog izaslanika Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan, učestvovao je u sesiji koju organizuje pododbor za Evropu, energetiku, životnu sredinu i visoke tehnologije. To tijelo broji 20 članova od kojih je 11 iz redova Demokratske, a devet Republikanske partije" saopštava RTCG.