115 godina parlamentarizma

BEČIĆ: Građani mogu da budu ponosni na rad aktuelnog saziva Skupštine!

Autor Gordana Bojanić Izvor MINA

Građani mogu da budu ponosni na rad aktuelnog saziva Skupštine, koji će dodatno doprinijeti ostvarenju zajedničkog cilja – članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), poručio je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

On je na sjednici Skupštine, povodom 115 godina od uspostavljanja parlamentarizma, kazao da Crna Gora ponosno slavi taj datum.

„Ratne prilike kojima je Crna Gora bila izložena, vjekovima joj nijesu dozvljavale da sazrimo kao demokratsko društvo“, kazao je Bečić.

On je rekao da je kralj Nikola, darujući prvi Ustav 1905. godine, darivao Crnoj Gori najsnažnije demokratsko oružje današnjice.

Bečić je rekao da odbija da prihvati uvriježeno mišljenje da je politika prljava stvar.

„Razumijem taj nametnuti i preovlađujući narativ, nastao zbog iznevjernih očekivanja pojedinaca koji se politikom bave“, kazao je Bečić.

Prema njegovim riječima, Skupština je duže od vijeka, imala poslanike čiji su govori dostigli zvjezdano nebo retorike i bili dostojni da se u velikom stilu iznesu u bilo kom hramu demokratije na svijetu.

Bečić je rekao da je Parlament svjedočio postizanju konsenzusa o izazovnim pitanjima u ključnim trenucima i na taj način opravdao svrhu postojanja.

„Mi činioici sadašnjeg parlamentarnog života moramo shvatiti da smo svi prolazni a da su naše zajedničke žrtve, doprinosi, dostignuća koja ne nestaju, već ostaju onima koji će nas naslijediti“, kazao je Bečić.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori, gdje su svi po prirodi povezani i usmjereni jedni na drugi, potrebno je više saradnje, kompromisa ljubavi i pomirenja a manje svađe, podjela, isključivosti i sebičnosti.

„Rovovi rađaju rovove, sila rađa veću silu, umjerena riječ otvara i najteža vrat, zato neka naše zajedništvo bude naša budućnost“, kazao je Bečić.

On je rekao da jak, stabilan, otvoren, transparentan i moderan parlament, znači jaku i stabilnu Crnu Goru, koja je dobra za svu njenu djecu.

„Danas smo svjedoci novih vremena i izazova, i društveno-političkih prilika, no ne smijemo zaboraviti da je proces modernizacije svakog društva nezaustavljiv tok. I danas nakon 115 godina pokazujemo spremnost i odlučnost da gradimo institucije ili ih podižemo na viši nivo“, kazao je Bečić.

Prema njegovim riječima, Skupština je sazdana od građana i njihove volje i njihovih predstavnika, zato je ona tu za građane.

„Uradili smo sve da bismo došli do naslova najtransparentnijeg parlamenta u regionu", rekao je Bečić.

On je poručio da građani mogu da budu ponosni na rad Skupštine koji će dodatno doprinijeti ostvarenju zajedničkog cilja – članstvu Crne Gore u EU.

Bečić je rekao da će nastaviti da daje svoj maksimum sve dok ne ostvari viziju o Skupštini kao istinskom hramu demokratije.

On je kazao da 115 godina od uvođenja parlamentarizma, predstavlja zavidnu tradiciju.

Bečić je rekao da je su se u proteklom vremenu smjenjivali ljudi, događaji, da je bilo padova i uspona, da je sve promjenljivo, ali da je „neprolazna ljubav prema Crnoj Gori“.

„I želja da je učninimo bogatom napredno i modernom državom, članicom EU, državom vladavine prave, istinskom ekološkom i državom ekološke pravde“, rekao je Bečić.

On je poručio da je Skupština dirigent u pretvaranju te želje u stvarnost.